ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς δυναμικά μέτρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

27 Ιουλίου 2023, 12:41

images

Με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία διαφωνούν με την αναθεωρημένη πρόταση που τους δόθηκε χθες από τον ΟΑΥ.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ), επιστρέφει πίσω στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την αναθεωρημένη οικονομική πρόταση για τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των ποιοτικών κριτηρίων αλλά και τον τρόπο που υπολογίζεται ο αριθμός των μονάδων για κάθε νοσηλευτήριο, ευνοούνται τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ εις βάρος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, δήλωσε ότι «τις είδαμε τις προτάσεις και θα πάμε σήμερα το απόγευμα να τις επιστρέψουμε πίσω γιατί αυτό που πήραμε δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συζητούσαμε. Αγνοούν και ένα σωρό άλλα πράγματα που έχουμε συζητήσει. Έχει μπει προθεσμία 1 Σεπτεμβρίου του 2023 για να αρχίσει η νέα συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία. Θα πάμε ξανά από την αρχή για να συζητήσουμε ό,τι αφορά θέματα διαφάνειας, αποτελεσματικότητας του τρόπου αξιοποίησης όλων των υφιστάμενων δομών και νέων δομών με πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας αυτονόμησης».

Όπως ανέφερε ο Δρ Καραισκάκης, ζητούν πολιτική εμπλοκή της Υπουργού Υγείας και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέλουν συνάντηση μαζί τους γιατί όπως υποστηρίζουν «αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Για το θέμα ενημερώθηκε και ο Προέδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Σε δυναμικά μέτρα από 1η Σεπτεμβρίου

Όπως τόνισε, από 1η Σεπτεμβρίου ο ιδιωτικός τομέας θα πάει σε δυναμικά μέτρα.

«Όταν λέμε δυναμικά μέτρα εννοούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για μια περίοδο, μια - δυο εβδομάδες, ένα μήνα. Όσο χρειαστεί για να αντιληφθεί η πολιτεία ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης που τυγχάνουμε δεν είναι ο σωστός. Θα υπάρξει έμφραγμα. Θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Δηλαδή αν δεν μας ενδιαφέρει να λειτουργούμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέσα στο σύνολο του ΓεΣΥ, τότε να μας το πούνε»

Η νέα συνάντηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (OAY) με τον Παγκύπριo Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 16:00.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα