ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προθεσμία αλλαγής νοσηλευτηρίων για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

21 Απριλίου 2022, 10:14

images

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ που μέχρι τώρα παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες σε νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ θα πρέπει να βρουν άλλη επαγγελματική στέγη.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αντρέας Παπακωνσταντίνου  μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά τα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, ενώ οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που προσφέρουν θα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων είναι μέχρι την 1/1/2023.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αρχικά δεν συμφώνησε με αυτή την αλλαγή, αλλά εν μέσω γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας και πιέσεων από τον Υπουργό Υγείας και τον ΠτΔ, ενέδωσε στην απόφαση αυτή.

Κληθείς να σχολιάσει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ σε εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια είναι «εκτός νόμου», ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο ΟΑΥ είχε τη γνωμάτευση ότι αυτό δεν είναι παράνομο. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, ο ΟΑΥ λειτουργούσε στο πλαίσιο συμφωνίας με τους γιατρούς αυτούς.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω γιατροί δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του χρόνου να βρουν αλλού επαγγελματική στέγη, ο ΟΑΥ δεν θα μπορεί να προβεί σε κάποιες ενέργειες σχετικά με αυτό, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν ενδείκνυται.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο που οι γιατροί αυτοί κινηθούν νομικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι είναι δικαίωμα των γιατρών να κινηθούν νομικά.

«Σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα κρίνει το δικαστήριο το αποτέλεσμα. Οι γιατροί πολύ πιθανόν να κινηθούν νομικά εναντίον των νοσηλευτηρίων στα οποία στεγάζονται, εκ των οποίων πολλοί είναι και μέτοχοι», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα νοσηλευτήρια που βρίσκονται στο στάδιο διαβούλευσης με τον ΟΑΥ για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι έχει σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας και αναμένεται επίσημη οδηγία για τα επόμενα βήματα.

Εντούτοις, για τα νοσηλευτήρια που έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους με τον ΟΑΥ και αναμένεται η υπογραφή συμβολαίων, δήλωσε ότι έχει προηγηθεί μία διαδικασία και μέχρι στιγμής συμφωνήθηκε το οικονομικό πλαίσιο όπως το ύψος αμοιβής τους και οι άδειες των νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι γίνονται επαφές με άλλα νοσηλευτήρια για την ένταξή τους και την εδραίωση σύμβασης με τον ΟΑΥ, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να διεκπεραιωθεί στο πλαίσιο ενός ή ενάμισι χρόνου, εάν και εφόσον και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο πεδίο.

Συγκεκριμένα, μία περίπτωση νοσηλευτηρίου έχει υποβάλει αίτηση για συνεργασία, αλλά ο ΠτΔ έδωσε κατεύθυνση για διαβουλεύσεις και αναμένονται εξίσου οδηγίες και έγκριση από τον Υπουργό Υγείας για την υλοποίηση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα