ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προκλήσεις υγείας στη μετα - Covid εποχή

06 Οκτωβρίου 2022, 07:25

images

Σε προκλήσεις της υγείας στη μετα-COVID εποχή για ενήλικες και παιδιά στην Κύπρο, επικεντρώθηκε η 8η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι η διάχυση έρευνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας σε μία μετα-Covid εποχή, αποτελεί θεμέλιο λίθο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το αντικείμενο της φετινής ημερίδας είναι υψίστης σημασίας με την εμπειρία της πανδημίας να αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, καθώς επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συντάξει οδικό χάρτη για το χειμώνα με στρατηγικές για πρόληψη.

Ο Δρ. Στέφανος Κάλης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ήταν ο κύριος ομιλητής της ημερίδας και σημείωσε ότι αγνοούμε την πανδημία της παχυσαρκίας και ότι ο κυπριακός και ο ελληνικός πληθυσμός απέχουν από τη μεσογειακή διατροφή.

Μείωση βρεφικής θνησιμότητας

Η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε η Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, και ότι το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ ψηλό, με πολύ υψηλή ασφαλιστική κάλυψη (83%). 

Όπως ανέφερε, η πρώτη εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2019, έχει πετύχει την ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ οι απειλές του συστήματος υγείας συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, τις δημογραφικές αλλαγές, την κακή διατροφή, τη γήρανση του πληθυσμού και την έλλειψη νοσηλευτών.

Η Δρ Κωνσταντινίδου εισηγήθηκε την ενεργοποίηση ομάδας δράσης επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων ως ένα μέτρο αντιμετώπισης πανδημιών και θεωρεί απαραίτητη την ανάπτυξη και καλύτερη οργάνωση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας. Επίσης, εισηγήθηκε τη δημιουργία πολυθεματικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και τη χάραξη πολιτικών υγείας προς όφελος των πολιτών.

Συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της υγείας

Ο Dr. Itamar Grotto, Ιατρός Δημόσιας Υγείας και Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ben Gurion University του Ισραήλ, με τη σειρά του τόνισε την κλιματική αλλαγή ως μια αναδυόμενη απειλή για έξαρση λοιμωδών νοσημάτων και σχετικών επιδημιών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης και ανταλλαγής δεδομένων υγείας για να αντιμετωπίσουν τις κοινές κλιματικές προκλήσεις σε σχέση με τη δημόσια υγεία και προτείνει τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και πανεπιστημίων.

Αύξηση στρες κατά την περίοδο lockdown

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας σε ενήλικες στην Κύπρο, κατά την περίοδο του lockdown, παρατηρήθηκε αύξηση του στρες, η οποία επιδείνωσε την ποιότητα ύπνου και παρατηρηθήκαν χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης.

Η Δρ. Ουρανία Κολοκοτρώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθοφυσιολογίας στο ΤΕΠΑΚ, πρότεινε παρεμβάσεις βελτίωσης συμπεριφορών στον κυπριακό πληθυσμό που σχετίζονται με άσκηση, διατροφή, ύπνο και στρες.

Η Δρ. Παναγιώτα Μαϊκαντή, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος, παρουσίασε σχετικά στοιχεία από τα νοσηλευτήρια της Κύπρου, στα οποία παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά για μια σειρά μικροβίων όπως κωλοβακτηρίδια (30%), πνευμονία (50%), σταφυλόκοκκος (46%), εντερόκοκκοι (51%).

Ακόμη, η Κύπρος είναι στο κόκκινο στα ποσοστά ανθεκτικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία 15 χρόνια.

Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε μέτρα για τον περιορισμό κατάχρησης ή/και λανθασμένης χρήσης αντιβιοτικών μέσω της μείωσης αχρείαστων συνταγογραφήσεων και αποφυγή καθυστερήσεων έναρξης θεραπείας σε ασθενείς, αλλά και μέτρα για την καθημερινή αξιολόγηση της αντιμικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία.

Υψηλά τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής υγείας στο ΤΕΠΑΚ, τόνισε τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες του οργανισμού των παιδιών όταν εκτίθενται σε στρεσογόνους παράγοντες σε σχέση με τους ενήλικες.

Αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς παρατηρήθηκαν ανθυγιεινές συμπεριφορές των παιδιών, όπως η κατανάλωση γλυκών, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς, τόνισε, απαιτούνται παρεμβάσεις μείωσης των πιο πάνω παραγόντων ρίσκου υγείας με στοχευμένα μέτρα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Συχνότερα τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους άντρες

Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας που διαπιστώνουν ότι το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων παρουσιάστηκε στους άντρες, ενώ το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης ενδοκρινολογικών νοσημάτων το είχαν γυναίκες.

Επιπλέον, και οι δύο ομάδες ασθενών χαρακτηρίζονταν από υψηλό δείκτη μάζας σώματος, κακή ποιότητα ύπνου και χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του Κυπριακού πληθυσμού είναι η υπερλιπιδαιμία (17%), με δεύτερη στη λίστα την υπέρταση (13%).

Η Δρ. Κατερίνα Καϊκούσιη, Νοσηλευτική Λειτουργός Ψυχικής Υγείας, ανέλυσε το θέμα της ακούσιας (υποχρεωτικής) ψυχιατρικής νοσηλείας η οποία εφαρμόζεται όταν η δυνατότητα λήψης θεραπείας σε εξωτερική βάση είναι αδύνατη.

Περιέγραψε τα χαρακτηριστικά αυτών των ασθενών και εισηγήθηκε τροποποιήσεις που αφορούν τη δημιουργία ασθενοφόρων ψυχικής υγείας για διαχείριση οξείων περιστατικών, καθώς και την ανάγκη ίδρυσης νέου νοσοκομείου οξείας φροντίδας ψυχικής υγείας για να καλυφθούν τα συνεχώς αυξανόμενα νέα περιστατικά ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας.

Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του κ. Χατζηπαντέλα, αποτελεί μια εκδήλωση-θεσμό της δημόσιας υγείας που διοργανώνεται εδώ και 8 χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), της Σχολής Επιστημών Υγείας, του ΤΕΠΑΚ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα