ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιούν για κινδύνους υγείας λόγω τηλεργασίας

06 Ιουλίου 2022, 17:42

images

Παρά την αναγνώριση των οφειλών που προσφέρει η εργασία εξ αποστάσεως ή αλλιώς τηλεργασία, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν για τους κινδύνους στην ψυχική υγεία και την ιδιωτική ζωή που καραδοκούν, ζητώντας να διασφαλιστεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 εγκρίθηκε σε ψήφισμα με 501 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 85 αποχές, η αναγνώριση των οφελών της εργασίας από το σπίτι, όπως η αυξημένη ευελιξία και η αυτονομία, αλλά αναγνωρίστηκαν και οι σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία που απορρέουν από την υπερβολική σύνδεση, τη θόλωση της γραμμές μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής και της υψηλότερης έντασης εργασίας ή «τεχνικό στρες» – το άγχος που συνδέεται με τη χρήση τεχνολογίας που σχετίζεται με την εργασία.

Όπως αναφέρεται, η εργασιακή κουλτούρα της «διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής» προκαλεί αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ από την άλλη δεν παρουσιάζεται καμία αρνητική συνέπεια στους εργαζόμενους που ασκούν το «δικαίωμά τους στην αποσύνδεση».

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές απαιτούν προληπτικά μέτρα κατά του τεχνικού στρες και της υπερβολικής σύνδεσης, για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και την ενίσχυση των οφελών της εργασίας από το σπίτι.

Σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, όσοι εργάζονται τακτικά από το σπίτι τους έχουν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους εργάζονται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη τους.

Ακόμη, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30% και σχεδόν το 30% όσων εργάζονται από το σπίτι αναφέρουν ότι δουλεύουν στον ελεύθερο χρόνο τους είτε καθημερινά είτε πολλές φορές την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους εργάζονται στο γραφείο κινείται σε επίπεδα κάτω του 5%.

Κίνδυνοι για την υγεία 

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν για τους κινδύνους στην ψυχική υγεία των εργαζομένων και τις απειλές για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή από τον έλεγχο και την επιτήρηση μέσω της τεχνολογίας, λογισμικού και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, απομακρυσμένης παρακολούθησης προόδου και απόδοσης σε πραγματικό χρόνο και παρακολούθησης χρόνου.

Επισημαίνουν επίσης άλλους παράγοντες που προκαλούν πρόσθετο άγχος, όπως η οικονομική ανασφάλεια, ο φόβος της ανεργίας, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η απομόνωση, καθώς και αλλαγές στο ωράριο εργασίας και η ανεπαρκής οργάνωση εργασίας λόγω της πανδημίας COVID-19 και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η στροφή στην τηλεργασία στην ψυχική υγεία όσων κινδυνεύουν από ψηφιακό αποκλεισμό, καθώς επίσης ότι το ψηφιακό χάσμα στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Προληπτικά μέτρα και δικαίωμα αποσύνδεσης

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσω μιας στρατηγικής της ΕΕ για την ψυχική υγεία, μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής περίθαλψης και εθνικών σχεδίων δράσης, και να ρυθμίσουν περαιτέρω την ψηφιακή εργασία για την προστασία της ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σημειώνουν ότι η έλλειψη δεσμευτικών κοινών προτύπων και αρχών σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην ΕΕ οδηγεί σε de facto άνιση νομική προστασία των εργαζομένων.

«Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια οδηγία σχετικά με ελάχιστα πρότυπα και προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί σε όλους τους εργαζόμενους το ουσιαστικό δικαίωμα αποσύνδεσης και να ρυθμιστεί η χρήση υφιστάμενων και νέων ψηφιακών εργαλείων για εργασιακούς σκοπούς», προστίθεται.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα