ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιούν για επαναλοιμώξεις παιδιών - Ανησυχίες για μικροβιακές πνευμονίες

13 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Δεν είναι εγγυημένη η μακροχρόνια ανοσία από τον ιό RSV (συγκυτιακός ιός), προειδοποιούν οι ειδικοί, με τις επαναλοιμώξεις στα παιδιά, να συμβαίνουν ακόμη και κατά την ίδια ενδημική περίοδο.

Όπως αναφέρουν, οι πιθανότητες επαναλοίμωξης είναι περιορισμένες, καλούν όμως τους γονείς να μην εφησυχάζουν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προφύλαξης προς αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού RSV, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τις μικροβιακές πνευμονίες που παρατηρούνται με αυξημένη συχνότητα τον τελευταίο χρόνο.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o παιδίατρος Αντρέας Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο ιός RSV ακόμη και κατά την περίοδο της επιδημίας (της ενδημικής εμφάνισης του ιού), μπορεί να επαναμολύνει κάποιο παιδί.

«Πριν από κάποιες μέρες, 15 μηνών παιδάκι που πριν 3 εβδομάδες νοσηλεύτηκε με RSV, λόγω χαμηλού κορεσμού οξυγόνου, προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα γρίπης και το test ταχείας ανίχνευσης, επιβεβαίωσε την μόλυνση ξανά με τον ίδιο ιό», είπε.

Όπως συμβουλεύει ο Δρ. Σταυρίδης, οι γονείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν ότι το παιδί δεν πρόκειται να κολλήσει ξανά τον ιό.

«Οι κανόνες της υγιεινής συμπεριφοράς πρέπει να τηρούνται. Δηλαδή πλύσιμο των χεριών, προστασία των μωρών, καλό αερισμό των δωματίων αλλά και αποφυγή του συγχρωτισμού», τονίζει.

Γεμάτο το Μακάριο Νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, αυξημένη συνεχίζει να παραμένει η πληρότητα στην παιδιατρική κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου.

«Είναι φυσιολογικό γιατί βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με έξαρση των λοιμώξεων, κυρίως του αναπνευστικού και η πιο συχνή αιτία εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο είναι ο ιός RSV», ανέφερε στο YgeiaWatch o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία.

Αυτή τη στιγμή στους παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάριου Νοσοκομείου νοσηλεύονται γύρω στα 33 παιδιά, από τα οποία τα περισσότερα νοσούν από τον ιό RSV.

Τα περισσότερα από αυτά, είναι κάτω των 12 μηνών, αφού σύμφωνα με τον γιατρό, αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα η οποία παρουσιάζει την πιο θορυβώδη συμπτωματολογία.

«Ο ιός αυτός είναι πολύ μεταδοτικός και μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια από το ένα άτομο στο άλλο και σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι οι χώροι δεν αερίζονται καλά αυτήν την περίοδο. Κυρίως μεταφέρεται από τα μεγαλύτερα παιδιά τα οποία πάνε σχολείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στα βρέφη. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να νοσούν με RSV αλλά να είναι ασυμπτωματικοί», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία,  το παιδί που νοσεί με τον ιό RSV, θα αρχίσει να παρουσιάζει ρινική καταρροή, βήχα και στη συνέχεια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, ανορεξία, καταβολή ή ακόμη και γαστρεντερικές διαταραχές.

«Εάν το παιδί παρουσιάζει αυτήν την συμπτωματολογία και είναι ανόρεκτο, καλό είναι να αξιολογηθεί από τον παιδίατρο και να εισαχθεί εάν χρειαστεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση», σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο Δρ. Ηλία, παρόλο που το τελευταίο διάστημα στο Μακάριο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί και περιθαλφθεί εκατοντάδες παιδιά, εντούτοις πολύ λίγα παιδιά χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ή χρειάστηκαν ειδική θεραπεία για την άπνοια που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Στην συντριπτική πλειοψηφία, ο ιός περνάει μετά από ολιγοήμερη θεραπεία στον παιδιατρικό θάλαμο.

Αυξημένα και τα περιστατικά γρίπης Α’

Με αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη Α’, η οποία σύμφωνα με τον γιατρό, άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται σε μικρά παιδιά.

«Παρατηρείται επίσης και μια μικρή αύξηση των περιστατικών covid-19. Εκεί που είχαμε μηδενικά ή αραιά περιστατικά, τώρα υπάρχουν 3-4 περιστατικά που νοσηλεύονται. Το χαρακτηριστικό αυτής της μετάλλαξης JN.1 είναι ότι δεν προκαλεί σοβαρή συμπτωματολογία ή σοβαρή λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον επιστήμονα, υπάρχουν και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, οι οποίες εκδηλώνονται με πνευμονία και προκαλούνται κυρίως από τον πνευμονιόκοκκο.

Οι πνευμονίες στα παιδιά προκαλούν αρκετά σοβαρή συμπτωματολογία και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση για καθαρισμό των επιπλοκών.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε εγρήγορση για να περιορίσουμε τη μεταδοτικότητα αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο», τόνισε.

Ανησυχίες για μικροβιακές πνευμονίες

Τέλος ο Δρ. Ηλία, διευκρινίζει ότι η αύξηση των λοιμώξεων αυτήν την εποχή, δεν είναι φετινό φαινόμενο, τονίζοντας ότι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι η μικροβιακές πνευμονίες οι οποίες παρατηρούνται με αυξημένη συχνότητα τον τελευταίο χρόνο.

«Οι μικροβιακές πνευμονίες μπορούν να αποδοθούν στη μη αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων. Αναμένουμε νεότερα εμβόλια τα οποία θα προστατεύσουν περαιτέρω τα παιδιά από την εκδήλωση σοβαρής μικροβιακής πνευμονίας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία νέων πολυδύναμων εμβολίων, τα οποία ήδη κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα 20-δύναμα συζευγμένα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα