ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιητικές οι συστάσεις για χολέρα

01 Φεβρουαρίου 2023, 13:52

images

Προειδοποιητικές είναι οι συστάσεις που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την ενημέρωση για πρόληψη και προστασία από τη χολέρα, καθώς ο ιός αυτός έχει εμφανιστεί σε γειτονικές χώρες.

Κατά την επίσκεψη του στο νεοσύστατο ΤΑΕΠ παίδων που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης  Χατζηπαντέλα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αφορά συστάσεις για την προστασία από τη χολέρα, εφησυχάζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στο νησί. 

Όπως δήλωσε, για το εν λόγω θέμα οι Ιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου έδρασαν αμέσως.

«Θα βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση και εάν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσουμε», δήλωσε.

«Στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα», είπε, καθώς «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει ούτε εφησυχασμός».

Ερωτηθείς για τη σύσταση εμβολιασμού των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν στις χώρες υψηλού κινδύνου, αφού στην Κύπρο δεν υπάρχει ανάλογο εμβόλιο για τη χολέρα, ο υπουργός σχολίασε ότι θα δει τα θέματα πιο ζεστά τις επόμενες ημέρες και την κατάσταση πώς εξελίσσεται και το υπουργείο θα προβεί στην ανάλογη ενημέρωση. 

«Δώστε μας λίγο χρόνο γιατί όπως γνωρίζετε αυτό το θέμα δεν το γνωρίζαμε χθες ή προχθές και είναι ένας νέος ιός που εμφανίστηκε στην περιοχή τις τελευταίες μέρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αν πρέπει να λάβουμε εμβόλια έγκαιρα, όπως ξέρετε τα λαμβάνουμε πρώτοι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνοντας ότι «και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων ήμασταν η πρώτη χώρα που τα πήρε. Δεν πήραμε μόνο δέκα, πήραμε όλη την ποσότητα». 

Επίσης, «αν πρέπει να μιλήσω με ομολόγους μου από άλλες χώρες είτε με τον ομόλογο μου στο Ισραήλ για να δοθούν εμβόλια, εάν και εφόσον τα χρειαζόμαστε, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε», υπογράμμισε. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα