ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιητικά σημάδια διάγνωσης νόσου Πάρκινσον

28 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Τα προβλήματα του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια επικείμενης διάγνωσης Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, επιστήμονες από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ διερεύνησαν την υπόθεση του Braak, που έδειξε ότι η νόσος του Πάρκινσον προέρχεται από τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το αμερικανικό δίκτυο ιατρικών αρχείων TriNetX που περιλαμβάνει 24.624 άτομα με Πάρκινσον, 19.046 άτομα με Αλτσχάιμερ και 23.942 άτομα με εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον αντιστοιχίστηκαν με τα άτομα χωρίς την νόσο, ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα και τη χρονική περίοδο της διάγνωσης για να συγκριθεί η συχνότητα των εντερικών παθήσεων που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό τους αρχείο υγείας για έξι χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους με νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία όλων των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν διαγνωστεί με οποιαδήποτε από τις 18 παθήσεις του εντέρου με εκείνα των ατόμων που δεν είχαν διαγνωστεί για πέντε χρόνια για να δουν πόσοι από αυτούς ανέπτυξαν νόσο του Πάρκινσον ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Και οι δύο αναλύσεις έδειξαν ότι τέσσερις παθήσεις του εντέρου, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης της νόσου του Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, η γαστροπάρεση (καθυστερημένη κένωση του στομάχου), η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) και η δυσκοιλιότητα, συσχετίστηκαν με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον τα 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ενώ το IBS χωρίς διάρροια συσχετίστηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο.

Η Clare Bale, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας στο Parkinson's UK, είπε ότι τα ευρήματα αυτά δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην υπόθεση ότι τα εντερικά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου.

Ο καθηγητής Κιμ Μπάρετ, από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να γίνει κατανοητό εάν η σύνδεση ήταν κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να βοηθήσουν τους ασθενείς.

«Μπορεί να είναι σημαντικό για τους γιατρούς να λάβουν υπόψη αυτές τις παθήσεις του εντέρου κατά την αξιολόγηση των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον, ακόμη και πριν από την έναρξη των νευρολογικών συμπτωμάτων, ωστόσο τα ευρήματα είναι καθαρά συσχετιστικά και παραμένει πιθανό ότι τόσο οι γαστρεντερικές παθήσεις όσο και η νόσος του Πάρκινσον να συνδέονται ανεξάρτητα με έναν ακόμη άγνωστο τρίτο παράγοντα κινδύνου», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα