ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιήσεις για καταστροφή δημόσιας υγείας στη Γάζα

16 Απριλίου 2024, 11:30

images

Με εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα να αντιμετωπίζουν λιμό, υποσιτισμό και εστίες ασθενειών, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποιεί για μια επικείμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία στη Γάζα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας δεν έχει πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, καθαρό νερό και υγειονομική περίθαλψη εδώ και έξι μήνες, ωθώντας τον πληθυσμό στα πρόθυρα της πείνας. 

Επίσης, οι άμαχοι έχουν στερηθεί το δικαίωμά τους στην υγεία, που επιδεινώθηκε από τις θανατηφόρες επιθέσεις σε πάνω από 200 εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχαν σωτήρια βοήθεια. 

Το IRC και οι συνεργάτες του βλέπουν πολλές περιπτώσεις ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν εύκολα. 

12 χιλ. θα πεθάνουν λόγω ασθενειών

Οι προβλέψεις του London School of Hygiene and Tropical Medicine και του Johns Hopkins Center for Humanitarian Health καθιστούν σαφές ότι ακόμη και με άμεση κατάπαυση του πυρός, έως και 12.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στη Γάζα ως αποτέλεσμα ασθενειών. 

Επισημαίνεται ότι σχεδόν 90.000 θα μπορούσαν να πεθάνουν μόνο από δευτερογενείς επιπτώσεις στην υγεία εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω.

Μάρτυρες καταστροφής

Ο Δρ Seema Jilani, Ανώτερος Τεχνικός Σύμβουλος Υγείας για Επείγουσες καταστάσεις, δήλωσε ότι «κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί πλέον πλήρως». 

«Το προσωπικό και οι συνεργάτες του IRC στη Γάζα συνεχίζουν να γίνονται μάρτυρες καταστροφής στις εγκαταστάσεις υγείας που έχουν απομείνει. Οι Παλαιστίνιοι συχνά αναγκάζονται να σταθμίσουν αν αξίζει τον κίνδυνο θανάτου ή να αντιμετωπίσουν βία για να φτάσουν σε ένα νοσοκομείο, δεδομένου των πρωτοφανών επιθέσεων, της παντελούς απουσίας ιατρικών προμηθειών και της επιβάρυνσης των υπαρχουσών υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς ηλικίας 4 μηνών πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευθούν εύκολα, όπως η πνευμονία και η γαστρεντερίτιδα», τονίζεται.

«Με το σύστημα υγείας της Γάζας που έχει αποδεκατιστεί από το Ισραήλ, οι ασθένειες που κάποτε ελέγχονταν εύκολα εξαπλώνονται τώρα και τα παιδιά, ειδικά τα υποσιτισμένα παιδιά, είναι τα πιο ευάλωτα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η εξάπλωση της χολέρας, της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας αποτελούν θανάσιμη απειλή», υπογραμμίζεται.

Έχουν αναφερθεί 8.000 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α, μιας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο και συνήθως περιορισμένη. 

Ωστόσο, υποδεικνύεται, χωρίς έγκαιρη υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, επιπλοκές, ακόμη και θάνατο. Όπως προειδοποίησε προηγουμένως το IRC, ο τύφος και η χολέρα αποτελούν επίσης υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης επιδημίας.

Η ανοσία, που προηγουμένως εξασφαλιζόταν χάρη στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, τώρα μειώνεται ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των βρεφών, που έχουν χάσει πλέον πολλαπλές δόσεις βασικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας και του ροταϊού.

«Τα ευρήματά μας είναι απόδειξη του τρομερού ανθρώπινου διακυβεύματος της καθυστέρησης, του περιορισμού της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και του συνεχιζόμενου πολέμου που απειλεί τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι να ανταποκρίνονται στις κοινότητές τους», αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή.

Ζητούν κατάπαυση πυρός και απρόσκοπτη βοήθεια

Παρά τις ελπίδες που απορρέουν από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Ισραήλ για ενίσχυση της βοήθειας, η κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το IRC συνεχίζει να ζητά μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, το άνοιγμα όλων των συνοριακών σημείων διέλευσης και την απρόσκοπτη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βοήθεια για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της δημόσιας υγείας στη Γάζα».

Το IRC χαιρετίζει επίσης όλες τις προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Μέση Ανατολή.

Τονίζεται ωστόσο ότι η διπλωματική εστίαση δεν πρέπει να παραμελήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και το τραύμα στη Γάζα, όπου εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται, αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα