ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προεδρικό: Το πρώτο κτήριο μηδενικών απορριμμάτων

17 Οκτωβρίου 2023, 16:03

images

Σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές μετατρέπεται το προεδρικό Μέγαρο, με διάφορες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να πάρει και τη σχετική πιστοποίηση.

Προς τον σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, κάδοι κομποστοποίησης και τερματίστηκε η χρήση πλαστικών μπουκαλιών ενώ  τοποθετήθηκαν φίλτρα νερού και δόθηκε δωρεάν ειδικό μπουκάλι επαναγέμισης νερού σε όλο το προσωπικό του προεδρικού.

Κάδοι ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν και στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, όπως ανέφερε η πρώτη κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη σε συνέντευξη Τύπου με την επίτροπο Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Η κ. Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι υπέρτατος στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Κύπρου για τις επόμενες γενεές.

Το προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι θα είναι το πρώτο κρατικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Τόνισε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και οριζόντια:

Περιβαλλοντικά οφέλη που αφορούν στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, προστασία υδάτινων πόρων και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.

Τα οικονομικά οφέλη αφορούν στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ εξοικονομούνται επίσης, πρώτες ύλες και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Τρίτο, προωθείται η εκπαίδευση των νέων γενεών και δημιουργείται η απαιτούμενη κουλτούρα για διαφύλαξη του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι εάν καταφέρουμε να υιοθετηθούν πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων από 100.000 πολίτες, θα σήμαινε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 17.237 τόνους το χρόνο.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα zero waste, με την εξαγγελία της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρθηκε, καταργήθηκαν οι πλαστικές μπουκάλες νερού και σε όλους τους εργαζόμενους στην Προεδρία, περιλαμβανομένων και των μελών της προεδρικής φρουράς και παραχωρήθηκε επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι νερού με το σύνθημα “Μηδέν Μείζον”.

Τοποθετήθηκαν ψυγεία νερού σε όλα τα κτήρια της Προεδρίας για να τερματιστεί η ανάγκη παραγγελίας πλαστικών μπουκαλών νερού μίας χρήσης για τα κτήρια αυτά.

Τοποθετήθηκαν στο Προεδρικό δύο κομποστοποιητές τους οποίους παραχώρησε ο Δήμος Στροβόλου και αφού το προσωπικό εκπαιδεύτηκε από το Γραφείο της επιτρόπου Περιβάλλοντος, ξεκίνησε τη χρήση τους, κυρίως για τα οργανικά απόβλητα.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα κατασκευής ενός πολύ μεγαλύτερου κομποστοποιητή για κομποστοποίηση των κλαδεμάτων από το περιβόλι του Προεδρικού.

Επιπρόσθετα, ανέλαβε η ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Αντώνη Ζορπά την επιστημονική παρακολούθηση και συμβουλευτική καθοδήγηση της μετατροπής του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

«Η εμπλοκή του Ανοικτού Πανεπιστημίου που έχει και εξειδίκευση αλλά και εμπειρία στην προσπάθεια αυτή, έρχεται να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου που έχει εξειδίκευση στον τομέα αυτό, αλλά και να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση, καθοδήγηση και γνώση στην διαδικασία μείωσης των απορριμμάτων στις χωματερές», όπως αναφέρθηκε.

Επίσης, με τη θετική ανταπόκριση όλων των Προέδρων των συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης ΔΙ.ΧΑ, ΑΦΗΣ, WEEΕ, Green Dot, παραχωρήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο κάδοι ανακύκλωσης για τις κύριες ροές απορριμμάτων, συνολικής αξίας €9.835, 2 τριπλοί κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) για τους χώρους της Προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για αγορά κάδων και σακουλιών ανακύκλωσης από το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας. 

Τα οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλα, υπολογίζεται ότι θα είναι η μείωση των απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών.


Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα