ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο φως στην προτεραιοποίηση ευάλωτων ομάδων

10 Μαρτίου 2023, 13:38

images

Ελπίδα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν αυτονόητα εκφράζει η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, έπειτα από την ομόφωνη έγκριση πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής για την προτεραιότητα ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις ουρές αναμονής, όπου εξυπηρετείται το κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Ορφανίδου αναφέρει ότι χθες η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση νόμου που κατέθεσε μαζί με τη συνάδελφο της, βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Συγκεκριμένα, αναγράφει ότι η πρόταση νόμου για την προτεραιοποίηση σε ουρές αναμονής όπου εξυπηρετείται το κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, αφορά τις ακόλουθες ομάδες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: άτομα με αναπηρία, κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και άτομα άνω των 75 ετών με δελτίο ταυτότητας.

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού προς τις ευάλωτες ομάδες, με την ελπίδα ότι κάποτε αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν αυτονότητα», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο αυτό θεσμοθετείται η υποχρέωση παροχής προτεραιότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εξυπηρέτησης του κοινού σε άτομα τα οποία εμπίπτουν σε καθορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και κρατικής μέριμνας προς τα πρόσωπα αυτά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η κ. Ορφανίδου ανέφερε ότι οι νόμοι έχουν σκοπό να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άτομα ΑΜΕΑ και άτομα άνω των 75 ετών.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μέσα από τη θεσμοθέτηση διαδικασία ευαισθητοποίησης προς αυτές τις ομάδες και καλλιέργεια κουλτούρας προς αυτή την κατεύθυνση και ευχήθηκε κάποια στιγμή να μην χρειάζεται να νομοθετούν για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι πολλές φορές χρειάζεται να περνούν νομοθεσίες που να δημιουργούν κουλτούρα για τα αυτονόητα, ώστε αυτά να γίνουν συνείδηση.

Ο.Σ.

 

Σχετικά Άρθρα