ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο φως για πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης

24 Απριλίου 2024, 17:39

images

Το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε την Τετάρτη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν με 613 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 11 αποχές και έχουν συμφωνηθεί ήδη από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θεσπίζουν την πανευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους, όπως μειωμένα ή μηδενικά τέλη εισόδου, πρόσβαση κατά προτεραιότητα και πρόσβαση σε ειδικές θέσεις στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι και οι δύο κάρτες θα παρέχουν στους κατόχους τους, σε όσους τους συνοδεύουν και στα ζώα-βοηθούς τους, σχεδόν στους ίδιους όρους που ισχύουν για τους κατόχους των αντίστοιχων εθνικών καρτών. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για βραχεία διαμονή, με εξαίρεση τους κατόχους κάρτας αναπηρίας που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος για ένα πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το Erasmus+.

Όπως εξηγείται, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα εκδίδεται σε φυσική μορφή ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε ψηφιακή μορφή, ενώ θα εκδίδεται και θα ανανεώνεται δωρεάν. Ανάλογα με τη χώρα, η αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής της κάρτας μπορούν να χρεωθούν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για άτομα με αναπηρία θα εκδίδεται σε φυσική μορφή. Οι χώρες της ΕΕ ενθαρρύνονται επίσης να εκδίδουν την κάρτα σε ψηφιακή μορφή και μπορούν να επιλέξουν να χρεώνουν τέλος για τα διοικητικά έξοδα έκδοσης και ανανέωσης της κάρτας.

Επισημαίνεται ότι η Οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τις κάρτες, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού ιστοτόπου. Ο ιστότοπος αυτός θα συνδέεται με εθνικές σελίδες, οι οποίες θα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης, χρήσης και ανανέωσης των καρτών και πληροφορίες σχετικά με τους προνομιακούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την επέκταση των καρτών αναπηρίας και στάθμευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ με 607 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 17 αποχές.

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω νομοθεσία επεκτείνει την σχετική κάλυψη τόσο τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο και των απάτριδων, όσο και τους προσωπικούς βοηθούς τους, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους.

Η εισηγήτρια Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, Σλοβακία) δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να ταχθεί υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που οι κάρτες θα καλύπτουν πλέον ορισμένες διαμονές άνω των τριών μηνών, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην κάρτα όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό».

«Η σημασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας επεκτείνεται πέραν της απλής διευκόλυνσης των ταξιδιών και ενσωματώνει τη δέσμευση της ΕΕ να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από το Συμβούλιο πριν από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθεί σε ισχύ.

Με την έγκριση των προτάσεων αυτών, αναφέρεται, «το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ισότητα και την ποιότητα ζωής και τις αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπως εκφράζονται στις προτάσεις 29 και 14 της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Σχετικά Άρθρα