ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο ΕΜΑ σε ακόμα ένα εμβόλιο COVID-19 για την Όμικρον

12 September 2022, 18:37

images

Θετική γνώμη για έγκριση ακόμα δύο τροποποιημένων ενισχυτικών εμβολίων της BioNTech-Pfizer (Comirnaty) για αντιμετώπιση των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19, έδωσε με απόφασή της η επιτροπή για φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη των εμβολιαστικών προσπαθειών των κρατών μελών για το φθινόπωρο και τον χειμώνα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας πως η έγκριση από την Κομισιόν για την κυκλοφορία των εμβολίων αναμένεται σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως o EMA έδωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 το πράσινο φως για την έγκριση τροποποιημένων εμβολίων κατά της υποπαραλλαγής BA.1 της Όμικρον, τα οποία παράγουν η BioNTech-Pfizer (Comirnaty) και η Moderna (Spikevax).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο ΕΜΑ έχουν δημοσιεύσει εισηγήσεις για τη χρήση των τροποποιημένων εμβολίων στις εμβολιαστικές εκστρατείες των κρατών μελών ενόψει της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα, ECDC και ΕΜΑ εισηγούνται τη χορήγηση των τροποποιημένων εμβολίων κατά προτεραιότητα για άτομα άνω των 60 ετών, για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ευάλωτα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και έγκυες γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα