ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρακτικές για επιστροφή στην εργασία με συμπτώματα long covid

13 Απριλίου 2023, 06:00

images

Εγχειρίδιο για ασφαλή και αποτελεσματική επάνοδο στην εργασία, ετοίμασε το δίκτυο Long Covid Cyprus σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με στόχο την διευκόλυνση των ατόμων με παρατεταμένα συμπτώματα long covid και την καλύτερη διαχείριση τους στην εργασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η long covid ή μετα-Covid κατάσταση αφορά τα συμπτώματα που υπάρχουν πέραν των τριών μηνών μετά την νόσηση από τον Covid-19 και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση.

Συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κούραση, δύσπνοια, γνωσιακές διαταραχές (πχ. διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης), διαταραχές από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (όπως παροξυσμική ταχυκαρδία, πτώση πίεσης, εξάψεις), διάρροιες, ανορεξία, αγευσία/ανοσμία, χρόνιος πόνος κ.ά.

Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα και οδηγούν σε περιορισμό και απομόνωση των ανθρώπων αυτών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι για την ασφαλή και ομαλή επάνοδο στην εργασία, είναι απαραίτητη η πολυδιάστατη προσέγγιση και η αντιμετώπιση θεμάτων που μπορεί να επεκτείνονται σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, ο χώρος εργασίας, οι επαγγελματικές σχέσεις και η ανάγκη παροχής διευκολύνσεων.

Επισημαίνεται ότι η long covid μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι είναι λιγότερο συχνή σε παιδιά και συχνότερη σε ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή οξεία νόσο Covid-19.

Συμβουλές προς εργοδότες και οργανισμούς 

Σύμφωνα με το σχετικό εγχειρίδιο, οι εργοδότες και οι οργανισμοί θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσο τα μακροχρόνια συμπτώματα επηρεάζουν την απόδοση στην εργασία.

Δηλαδή, να καταγράψουν ποιες δραστηριότητες επιδεινώνουν τα συμπτώματα και να αναζητήσουν τρόπους μείωσης των αιτιών που μπορεί να τα επιδεινώνουν.

Ακόμη, τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εργασίας, πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή.

Επίσης, συστήνεται να ευνοηθεί η σταδιακή επάνοδος στην εργασία με κλιμακωτή αύξηση του ωραρίου ή των καθηκόντων.

Ειδικότερα, προτείνεται η ρύθμιση του ωραρίου ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του εργαζομένου, για παράδειγμα: μικρά διαλείμματα, διαφορετικές ώρες προσέλευσης ή/και διαφορετικές ώρες αποχώρησης όπου είναι δυνατόν.

Επιπλέον, όπου υπάρχει δυνατότητα, γίνεται εισήγηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο τηλεργασίας ή εργασίας από το σπίτι κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται, καλό είναι να δημιουργηθεί μία ρουτίνα κατά τη διάρκεια της εργασιακής ημέρας, να αποφεύγονται οι τακτικές συναντήσεις με πολλά άτομα, να αποφεύγεται ο μεγάλος όγκος πληροφορίας ή περίπλοκες πληροφορίες. Είναι καλύτερο να δίνονται γραπτές οδηγίες και να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Επιπρόσθετα, το εγχειρίδιο προτρέπει την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του χώρου εργασίας, ώστε να αποφεύγεται η επιδείνωση των συμπτωμάτων και να διευκολύνεται η αποδοτικότητα του ατόμου με long covid.

Για παράδειγμα, η μείωση της απόστασης που διανύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφυγή βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, αποφυγή εργασίας σε συνθήκες συνωστισμού, εργονομικές βελτιώσεις του χώρου εργασίας και διευκολύνσεις χώρων στάθμευσης.

Επίσης, στις εισηγήσεις περιλαμβάνονται πρακτικές ατομικής προστασίας στο χώρο εργασίας, όπως αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, συχνός εργαστηριακός έλεγχος, περιορισμός συμπτωματικών ατόμων,  τρόποι βελτίωσης του αερισμού των κλειστών χώρων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρομηχανικών παρεμβάσεων για εξασφάλιση καθαρού και ανανεώσιμου αέρα.

Σημειώνεται ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα υγείας που μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση και να παρέχουν συμβουλή και βοήθεια είναι οι ιατροί (προσωπικοί ιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ιατροί εργασίας), οι φυσιοθεραπευτές, οι κλινικοί ψυχολόγοι κ.ά. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα