ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Πρακτικές καταπολέμησης Covid-19 στις φυλακές

31 Μαρτίου 2022, 12:11

images

Τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 στις φυλακές στην Ευρώπη παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη νέα έκθεση του ΠΟΥ με τίτλο «Καλές πρακτικές στη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών στις φυλακές», παρουσιάζονται οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές από τα κράτη μέλη που στόχο έχουν τη μείωση των κινδύνων εμφάνισης ασθενειών στις φυλακές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι στη συγκεκριμένη έκθεση υπήρξαν πολλές χώρες οι οποίες έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία τις συστάσεις του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο της μόλυνσης από τον COVID-19 στις φυλακές.

Από την πλευρά της η Δρ Carina Ferreira-Borges, Διευθύντρια Προγράμματος Αλκοόλ, Παράνομων Ναρκωτικών και Υγείας Φυλακών, δήλωσε ότι «καλούμε τις χώρες να μάθουν από αυτά τα παραδείγματα για να βοηθήσουν στον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19, προστατεύοντας όσους ζουν στη φυλακή, τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και τις γύρω κοινότητες».

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε μέτρα για τη διασφάλιση της φυσικής απόστασης, και ειδικότερα για την προστασία των πιο ευάλωτων, δηλαδή εκείνων με υποκείμενες παθήσεις υγείας ή ηλικίας 50 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, διέκοψε όλες τις επισκέψεις, την κατάρτιση, την απασχόληση, τα εργαστήρια και την πρόσβαση σε γυμναστήρια και θρησκευτικά κτίρια. Επίσης, τα ευάλωτα άτομα τέθηκαν σε προστατευτική απομόνωση.

Επιπλέον, κάθε φυλακή ήταν διαμερισματοποιημένη με τον περιορισμό των μεταφορών και τη διευκόλυνση της στέγασης σε ένα κελί για κάθε άτομο, όταν ήταν δυνατόν.

Για να υποστηρίξουν τη διαμερισματοποίηση, οι φυλακές εγκατέστησαν προσωρινά κελιά μίας χρήσης, εφάρμοσαν μέτρα πρόωρης αποφυλάκισης και απελευθέρωσαν προσωρινά γυναίκες που ζούσαν σε φυλακές που ήταν έγκυες ή είχαν παιδιά.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδική Υπηρεσία Φυλακών επέκτεινε το ολοκληρωμένο πακέτο κατάρτισης και εκπαίδευσης με ένα νέο κεφάλαιο για να διασφαλίσει ότι το προσωπικό είχε πληροφορίες για τον COVID-19.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζούσαν στις φυλακές εκπαιδεύτηκαν από τους συνομηλίκους τους σε σχετικά θέματα όπως το πλύσιμο των χεριών, η αναπνευστική εθιμοτυπία, οι τρόποι μετάδοσης και πώς να απολυμάνουν τα υπάρχοντά τους όταν χρειάζεται.

Ελβετία

Η Ελβετία διεξήγαγε καινοτόμα άτυπα σεμινάρια στους διαδρόμους κάθε ορόφου της φυλακής, με στόχο την εκπαίδευση κρατουμένων καθώς και του προσωπικού.

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν από έναν γιατρό και μια νοσοκόμα, οι οποίοι ενθάρρυναν τους ανθρώπους να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν πώς ένιωθαν για τα μέτρα πρόληψης του COVID-19.

Ιταλία

Στην Ιταλία, εφαρμόστηκε άσκηση εντοπισμού επαφών Covid-19 στις φυλακές της χώρας για τον εντοπισμό ατόμων που είχαν επαφή με τον ασθενή.

Μέσω αυτής της άσκησης, οι αρχές των φυλακών μπόρεσαν να μάθουν περισσότερα για την εξάπλωση του ιού και τις ομάδες προσωπικού που διατρέχουν υψηλότερους κινδύνους μόλυνσης και μετάδοσης του COVID-19.

Καζακστάν

Στο Καζακστάν, εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής όλων των φυσικών επισκέψεων, αλλά επετράπη σε ανεξάρτητους και κρατικούς φορείς παρακολούθησης να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς και τα μέτρα δημόσιας υγείας εντός των φυλακών.

Επίσης, δημιουργήθηκε ένα τηλεφωνικό κέντρο για άτομα στις φυλακές για να διατηρήσουν επαφή με τις οικογένειές τους και να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Το τηλεφωνικό κέντρο χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παροχή υγειονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα στις φυλακές.

Αζερμπαϊτζάν

Στο Αζερμπαϊτζάν, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε φυλακές εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας για 1-2 εβδομάδες.

Μια ειδική ιατρική επιτροπή δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που συνιστώνται στην κλινική καθοδήγηση του ΠΟΥ.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα