ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Οι χώρες να ξεκαθαρίσουν τις πληροφορίες για προέλευση του Covid

03 Μαρτίου 2023, 18:50

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε την Παρασκευή όλες τις χώρες να αποκαλύψουν τι γνωρίζουν για την προέλευση του Covid-19, μετά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για διαρροή από κινεζικό εργαστήριο και τις διαψεύσεις από το Πεκίνο.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την Τρίτη ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε πλέον αξιολογήσει ότι η πηγή της πανδημίας Covid-19 ήταν «πιθανότατα ένα πιθανό περιστατικό εργαστηρίου στη Γουχάν».

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν με οργή τον ισχυρισμό, αποκαλώντας το συκοφαντική εκστρατεία κατά του Πεκίνου.

«Εάν κάποια χώρα έχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, είναι απαραίτητο αυτές οι πληροφορίες να κοινοποιηθούν στον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Όχι για να επιμερίσουμε ευθύνες, αλλά για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για το πώς ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε, να προετοιμαστούμε και να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές επιδημίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο ΠΟΥ δεν έχει εγκαταλείψει κανένα σχέδιο για τον εντοπισμό της προέλευσης της πανδημίας Covid-19», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να ζητά από την Κίνα να είναι διαφανής στην ανταλλαγή δεδομένων και να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες και να μοιράζεται τα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι είχε γράψει και μιλήσει με κορυφαίους Κινέζους ηγέτες σε πολλές περιπτώσεις.

«Μέχρι τότε, όλες οι υποθέσεις για την προέλευση του ιού παραμένουν στο τραπέζι», είπε.

Πρόσθεσε όμως, ότι η συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση της έρευνας για την προέλευση μετέτρεπε μια καθαρά επιστημονική διαδικασία σε γεωπολιτικό ποδόσφαιρο, καθιστώντας το έργο πιο δύσκολο, και ως εκ τούτου τον κόσμο λιγότερο ασφαλή.

Οι πρώτες μολύνσεις καταγράφηκαν στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019.

Τα σχόλια του Ρέι έρχονται μετά από μια έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε καθορίσει ότι μια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο ήταν η πιο πιθανή αιτία της επιδημίας Covid-19.

Το τμήμα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κάνουν προηγμένη βιολογική έρευνα. Άλλες υπηρεσίες εντός της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ιός εμφανίστηκε φυσικά.


Σχετικά Άρθρα