ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Οι νεκροί από AIDS μπορεί να διπλασιαστούν στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της πανδημίας

12 Μαΐου 2020, 07:47

images

Ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τον ιό HIV μπορεί να διπλασιαστεί στην υποσαχάρια Αφρική, εάν διαταραχθεί η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ.

Μια εξάμηνη αποδιοργάνωση στην πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 πρόσθετους θανάτους στην περιοχή σε ένα χρόνο μεταξύ 2020 και 2021, οι οποίοι θα προστεθούν στους 470.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το HIV/AIDS (UNAIDS). Στοιχεία που δεν είχαν καταγραφεί από το 2008, όταν 950.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS στην περιοχή. Το 2018, η χρονιά των τελευταίων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, 25,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στην υποσαχάρια Αφρική, από τα οποία 16,4 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η διακοπή των εκστρατειών πρόληψης, της πρόσβασης στην περίθαλψη και στις θεραπείες μπορεί επίσης να εξαλείψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη της μετάδοσης HIV από τη μητέρα στο παιδί, όταν ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν μειώθηκε κατά 43% μεταξύ 2010 και 2018, από 250.000 σε 140.000 παιδιά. Οι παιδικές λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν κατά 37% στη Μοζαμβίκη, κατά 78% στο Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε και κατά 104% στην Ουγκάντα. "Υπάρχει ο κίνδυνος οι νίκες που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά του AIDS να θυσιαστούν κατά τη διάρκεια της μάχης κατά της Covid-19", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος UNAIDS Γουίνι Μπιανίμα σε κοινή ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, το UNAIDS είχε καλέσει τις κυβερνήσεις να "μην υποχωρήσουν στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του ιού HIV και να διασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες για την αποφυγή κάθε λοίμωξης, διάκρισης και βίας, αλλά και να μπορούν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους υγεία και την αναπαραγωγή καθώς και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά".

"Η μεγάλης κλίμακας απώλεια του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των σεξουαλικών σχέσεων επί πληρωμή, στο εμπόριο του σεξ και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτό θα εκθέσει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV, εκτός εάν διαθέτουν τα μέσα να προστατευτούν", προειδοποιεί η υπηρεσία εκφράζοντας την ανησυχία της. Από τότε που εμφανίστηκε ο ιός του AIDS πριν από 35 και πλέον χρόνια, 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την UNAIDS.

Σχετικά Άρθρα