ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Η Ευρώπη θα δει «υψηλά επίπεδα» κορωνοϊού το καλοκαίρι

01 Ιουλίου 2022, 07:26

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας είπε την Πέμπτη ότι αναμένει "υψηλά επίπεδα" κορωνοϊού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και κάλεσε τα κράτη να παρακολουθούν τη διάδοση, καθώς τα περιστατικά τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

"Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν άρει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ίσχυαν προηγουμένως, ο ιός θα μεταδοθεί σε ψηλά επίπεδα το καλοκαίρι", είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ, που είναι υπεύθυνος για την Ευρώπη, Hans Kluge, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο ιός δεν θα φύγει επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον ανιχνεύουν. Εξακολουθεί να μεταδίδεται, εξακολουθεί να μεταλλάσσεται και ακόμα παίρνει ζωές".

Με την ηπιότερη αλλά πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.5 να μεταδίδεται σε όλη την ήπειρο, οι 53 χώρες που ανήκουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ καταγράφουν σήμερα 500.000 περιστατικά την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, σε αντίθεση με 150.000 ημερήσια περιστατικά στο τέλος Μαΐου.

Η Αυστρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι χώρες στις οποίες καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά περιστατικών, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν αυξήσεις.

Μετά την καταγραφή περίπου 4.000 με 5.000 θανάτων την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ευρώπη βλέπει σήμερα περίπου 500 θανάτους ημερησίως, περίπου στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2020.

"Ελπίζουμε ότι τα ισχυρά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν τα περισσότερα κράτη μέλη, μαζί με την προηγούμενη μόλυνση θα σημαίνει ότι θα αποφύγουμε τις πιο σοβαρές συνέπειες που είδαμε νωρίτερα στην πανδημία", είπε ο Kluge.

"Όμως, οι συστάσεις μας παραμένουν", τόνισε. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα να απομονώνονται, τον κόσμο να ενημερώσει το εμβολιαστικό του σχήμα και να φορεί μάσκες σε πολυσύχναστα μέρη.

Ο Kluge επίσης παρακίνησε τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τα τεστ ανίχνευσης του ιού. "Πρέπει να εξακολουθήσουμε να ψάχνουμε τον ιό, γιατί αν δεν το κάνουμε, δεν θα δούμε τα μοτίβα διάδοσης και μετάλλαξης του ιού", είπε.

Κάλεσε επίσης τα κράτη να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού τους. "Η ψηλή ανοσία πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειώσουν τον κίνδυνο για τους ηλικιωμένους είναι κλειδί στο να αποφευχθεί περαιτέρω θνησιμότητα αυτό το καλοκαίρι", είπε.

Σχετικά Άρθρα