ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Δράση για προστασία από σιρόπια που συνδέονται με θανάτους παιδιών

23 Ιανουαρίου 2023, 17:57

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε «άμεση και συντονισμένη δράση» για την προστασία των παιδιών από μολυσμένα φάρμακα, μετά από θανάτους που συνδέονται με σιρόπια για τον βήχα.

Το 2022, περισσότερα από 300 παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των 5 ετών, στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν, πέθαναν από οξεία νεφρική βλάβη και οι θάνατοι συνδέθηκαν με μολυσμένα φάρμακα, ανέφερε ο ΠΟΥ τη Δευτέρα.

Τα φάρμακα, τα σιρόπια για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή, είχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.

«Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν πρέπει ποτέ να εντοπίζονται σε φάρμακα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ανέφερε ότι επτά χώρες ανέφεραν ότι εντόπισαν αυτά τα μολυσμένα σιρόπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες και ζήτησε δράση στα 194 κράτη μέλη του για την πρόληψη περισσότερων θανάτων.

«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ καλεί διάφορους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ιατρικού εφοδιασμού να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση», αναφέρει η δήλωση.

Σχετικά Άρθρα