ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Απειλή για περιβάλλον το κάπνισμα

31 Μαΐου 2022, 10:00

images

Με το μήνυμα «Καπνός: Απειλή για το Περιβάλλον μας», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος επικεντρώνεται στη συσχέτιση της καπνοκαλλιέργειας και της απειλής για το περιβάλλον.

 Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), γιορτάζεται στις 31 Μαΐου και φέτος στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του καπνού από την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διανομή και τα απόβλητα.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπνευστικών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, υπέρτασης και πολλών άλλων παθήσεων, καθώς σε κάθε πακέτο καπνικού προϊόντος υπάρχουν εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για το βλαβερό του καπνίσματος.

Απειλή προς το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, το κατά προσέγγιση βάρος των απορριμμάτων που παράγονται ετησίως από τον συνολικό κύκλο ζωής του καπνού είναι περίπου 25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

«Σχεδόν όλα τα τσιγάρα του εμπορίου έχουν προσαρτημένο φίλτρο οξικής κυτταρίνης και αυτό το πρόσθετο είναι ελάχιστα αποικοδομήσιμο και αποτελεί πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος από μικροπλαστικά. Ακόμη, περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από τη χρήση ενός τσιγάρου – 70 από τις οποίες είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες», σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, η απόρριψη δοχείων και μπαταριών ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί μείζονα περιβαλλοντική ανησυχία, καθώς τα περισσότερα πλαστικά δοχεία ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα και καταλήγουν σε υδρορροές, δρόμους και πλωτές οδούς.

Σημειώνεται ότι η ακατάλληλη απόρριψη αυτών των προϊόντων είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον, καθώς αποτελούνται από υλικά που δεν είναι βιοδιασπώμενα, όπως μεταλλικά πηνία, πλαστικό, ψεκαστήρες, μπαταρίες και μικροτσίπ. Επιπλέον, πολλά προϊόντα είναι μίας χρήσης.

«Η καπνοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της συνολικής εθνικής αποψίλωσης των δασών, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις περιοχές καλλιέργειας καπνού του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής», προστίθεται.

Ρύπανση - Εξοικονόμηση νερού

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, τα φίλτρα τσιγάρων είναι από τις πιο ρυπογόνες και τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα υδάτινα σώματα και χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να αποσυντεθεί ένα αποτσίγαρο, αφήνοντας χρόνο στη νικοτίνη και τις χημικές ουσίες να διαρρεύσουν στα γύρω οικοσυστήματα.

«Ολόκληρος ο κύκλος ζωής ενός τσιγάρου απαιτεί περίπου 3,7 λίτρα νερού, αυτό περιλαμβάνει την καλλιέργεια, την κατασκευή, τη διανομή, τη χρήση και την απόρριψη. Ο μέσος καπνιστής θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 74 λίτρα νερού την ημέρα εάν κόψει το κάπνισμα», επισημαίνεται.

Επίσης, η καπνοκαλλιέργεια καταστρέφει τους υδροφόρους ορίζοντες. Μόνο το στάδιο της καλλιέργειας του καπνού απαιτεί την ίδια ποσότητα νερού που θα χρειαζόταν ένα άτομο για έναν ολόκληρο χρόνο.

Εκτός από τα παραπάνω, ο καπνός του τσιγάρου συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιέχει τρία είδη αερίων του θερμοκηπίου: διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδια του αζώτου, τα οποία μολύνουν το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα