ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πονοκέφαλος για κυβέρνηση η τρίτη δόση εμβολίου

18 Αυγούστου 2021, 09:26

images

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας τέθηκε η τρίτη δόση εμβολίου με στόχο να διαμορφωθεί κοινή θέση, η οποία θα τεθεί ενώπιον της κυβέρνησης, στην οποία ανήκει η τελική απόφαση.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή μείωση  των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και περιοριστικών μέτρων.

«Η μεγάλη ανησυχία μας τώρα είναι  πορεία της πανδημίας το Φθινόπωρο που θα επαναλειτουργήσουν και τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης  υποδεικνύοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες για το Φθινόπωρο και το χειμώνα.

Εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι τέλος Αυγούστου η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών θα ξεπεράσει το 80% και διευκρίνισε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι διότι μικρή μερίδα των εμβολιασμένων μολύνεται είτε επειδή δεν δημιουργεί αντισώματα είτε επειδή είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο των αντισωμάτων που δημιουργεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αν και είναι πιο δύσκολο  να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταφέρουν, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα μέχρι να φτάσουμε το στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Δρ Καραγιάννης, είπε ότι «τα σχολεία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν στη βάση των αυστηρών πρωτοκόλλων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους αλλά και ασφαλιστικών δικλίδων που θα παρέχουν ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν».

Ανά χείρας με PCR και rapid test οι μαθητές στα σχολεία

Με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις θα επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία δήλωσε και η  Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.

Μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι στους ανεμβολίαστους φοιτητές θα ζητούν PCR test ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς εκ νέου του ιού.

Διιστάμενες είναι οι απόψεις των επιδημιολόγων σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου σύμφωνα με την Δρ Μαρία Κολιού διότι όπως είπε ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν προστατεύονται οι πολίτες με την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιαστικού σχήματος.

Η πλειοψηφία φαίνεται εντούτοις ότι συμφωνεί στον  εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων ασθενών ή ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Κολιού είπε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την τρίτη δόση εμβολίου οπότε θα διαφανούν οι προθέσεις και άλλων χωρών.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας είπε ότι άρχισε μια σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων ιδιαίτερα στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων χθες μεώθηκε στα  412 από  61,390 τεστ και το ποσοστό θετικότητας έπεσε στο 0,67%. Ο αριθμός των νοσηλευομένων περιορίστηκε στους 232 ασθενείς από 234 ασθενείς χθες, εκ των οποίων οι 92 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα