ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα παράπονα ασθενών - Ελλείψεις στο ΓεΣΥ και συνοδών στα σχολεία

06 Δεκεμβρίου 2023, 10:22

images

Συνολικά 39 παράπονα δέχθηκε το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), το Νοέμβριο του 2023.

Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν τη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως για παράδειγμα θεραπείες οι οποίες δεν αποζημιώνονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) ή ειδικότητες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί αλλά και μη ύπαρξη ορισμένων ειδικοτήτων στο σύστημα (όπως είναι οι παιδοενδοκρινολόγοι και οι παιδορευματολόγοι).

Την ίδια ώρα, παράπονα υπήρξαν και για τον μη ικανοποιητικό αριθμό λογοθεραπειών εντός ΓεΣΥ για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Παράλληλα, το παρατηρητήριο έγινε λήπτης παραπόνων για μη παροχή συνοδών σε σχολεία για ανήλικους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και παράπονα για την ποιότητα υπηρεσιών σε κέντρα αποκατάστασης ή στέγες ηλικιωμένων.

Μητέρα κατήγγειλε ότι το σχολείο που φοιτά το παιδάκι της με διαβήτη τύπου 1, δεν διαθέτει σχολικό συνοδό, με την  ίδια κάθε μέρα να αναγκάζεται να πηγαίνει στο σχολείο για να του κάνει μέτρηση σαγχάρου, με αποτέλεσμα να μένει άνεργη, αφού όπως σημειώνει, πολλές φορές αναγκάζεται να μένει στο σχολείο μέχρι να συνέλθει το παιδί από υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Σύμφωνα με την ίδια, το παιδί της  χρειάζεται νοσηλευτή ή σχολική σύνοδο εκπαιδευμένο για συνεχή παρακολούθηση  και χορήγηση ινσουλίνης αλλά όπως καταγγέλλει, δεν εγκρίνουν σχολικό σύνοδο, διότι όπως την είπαν από τη σχολική εφορία δεν έχουν άτομα να στείλουν.

Παράπονα υπήρξαν επίσης  για φάρμακα που δεν παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ αλλά και για θέματα συμπεριφοράς από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, 11 από τα 39 παράπονα αφορούσαν πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας, 9 φάρμακα και θεραπείες, 6 συμπεριφορά και εξυπηρέτηση από γιατρούς, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό.

Τα υπόλοιπα παράπονα αφορούσαν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας (5), δαπάνες (5) και ιατρική αμέλεια (3).

Όσον αφορά την κατηγορία παρόχου, τα περισσότερα παράπονα (15) αφορούν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), 8 νοσηλευτήριο εντός ή εκτός ΓεΣΥ, 8 παράπονα για γιατρούς, 3 παράπονα το Υπουργείο Υγείας και τα υπόλοιπα 5 διάφορες άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα περισσότερα παράπονα αφορούν την ηλικιακή ομάδα 51-70 ετών (15 παράπονα). Ακολουθεί ηλικιακή  ομάδα 31-50 (11 παράπονα), 71 ετών και άνω (7 παράπονα) και με λιγότερα παράπονα η ηλικιακή ομάδα 18-30 με 6 παράπονα.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα