ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολιτική συμφωνία για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

24 Ιουνίου 2022, 18:01

images

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη χθεσινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον κανονισμό σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. 

Σύμφωνα  με σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για κοινή δράση όσον αφορά την ετοιμότητα, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κινδύνων, την έγκαιρη  προειδοποίηση και την αντιμετώπιση. Ο κανονισμός ενισχύει τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης και καθορίζει τους κανόνες για ένα  βελτιωμένο, ευέλικτο και ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης.

Επίσης,  αυξάνει την ικανότητα της Ένωσης και των κρατών μελών της να διενεργούν  ακριβείς εκτιμήσεις κινδύνου και να λαμβάνουν στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης, ιδίως όσον αφορά την κοινή προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων,  όπως εμβόλια και ιατρικές θεραπείες. Ο κανονισμός για τις διασυνοριακές  απειλές κατά της υγείας είναι ο τελευταίος πυλώνας μιας ισχυρότερης  Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ακολουθεί την έγκριση ενισχυμένων εντολών για  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), καθώς και το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τα  ιατρικά αντίμετρα. 

Σχετικά Άρθρα