ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολιτική παρέμβαση για άρση της κρίσης στα νοσηλευτήρια

26 Οκτωβρίου 2023, 11:02

images

Μετά από δύο χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων για να συνομολογηθεί συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ, αποφασίστηκε όπως το Υπουργείο Υγείας μπει μπροστά, σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, για να αρθεί το ταχύτερο δυνατό η εργασιακή κρίση στον ΟΚΥπΥ και να αποφευχθεί κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα εξετάζει επέκταση των απεργιακών μέτρων και σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις προσεχείς μέρες, εκτός και αν ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι ο ΠτΔ κάλεσε τα εμπλεκόμενα υπουργεία να μεσολαβήσουν ώστε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των ηγεσιών των συντεχνιών να μπει σε μία διαδικασία η οποία να δημιουργεί προοπτικές στο να συνομοληγηθεί συλλογική σύμβαση στη βάση και των οικονομικών δυνατότητων του οργανισμού.

Στο παρόν στάδιο δεν προτίθεται να εμπλακεί το Υπουργείο Εργασίας, πριν να εξαντληθεί η επικείμενη πρωτοβουλία της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη.

Ο Γιάννης Παναγιώτου, Υπουργός Εργασίας, που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει κατά πόσο θα ασκήσει την ευχέρεια που του παρέχει η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων του 2004, σε σχέση με τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων προβλέπει ότι το ΥΠΕΡΓ παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους εργατικές διαφορές εάν του ζητηθεί από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη ή από το ένα εκ των δύο μερών.

«Από τη στιγμή που δεν το έχουν ζητήσει τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν μπορεί το ΥΠΕΡΓ να ενεργοποιήσει αυτόβουλα αυτή τη διαδικασία» παρατήρησε, εκφράζοντας την άποψη ότι η εμπλοκή των υπουργείων Υγείας και ΥΠΟΙΚ, θα δημιουργήσει προοπτικές επίλυσης της διαφοράς.

«Εάν έρθει η ώρα να ζητηθεί από το ΥΠΕΡΓ να μεσολαβήσει για άρση της εν λόγω εργατικής διαφοράς και δεδομένου ότι θα εξαντληθούν οι διαδικασίες που ξεκινά το Υπουργείο Υγείας, ασφαλώς και θα ασκήσω το μεσολαβητικό μου ρόλο ως θεματοφύλακας της εργατικής ειρήνης», σημείωσε ο ΥΠΕΡΓ.

Σχόλια ΥΠΕΡΓ για ανακοίνωση ΟΕΒ

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή ανακοίνωση της ΟΕΒ που τον καλεί να παρέμβει για να αρθούν τα απεργιακά μέτρα σε ένα ουσιώδη τομέα, όπως είναι αυτός της υγείας, ο κ. Παναγιώτου είπε:

«Θα πρέπει κατά την ταπεινή άποψη να αποφεύγονται άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις από κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις.

«Η ΟΕΒ με καλεί να προβώ στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως προνοείται στη σχετική συμφωνία».

«Στην προκειμένη συμφωνία», σημειώνει, «προβλέπεται ξεκάθαρα και το γνωρίζει η ΟΕΒ, ότι για να συμβεί αυτό, είτε πρέπει και οι δύο επηρεαζόμενες πλευρές, είτε η μία εκ των δύο πλευρών, να ζητήσουν παρέμβαση του ΥΠΕΡΓ».

Υπενθύμισε ότι στη συγκεκριμένη εργατική διαφορά, οι δύο πλευρές, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες, συζητούν ακόμη μεταξύ τους.

Πώς προσεγγίζει η ΟΕΒ τη διαχείριση της διαφοράς στον ΟΚΥπΥ

Η Λένα Παναγιώτου, διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ, κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές του ΥΠΕΡΓ σε σχέση με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι το ζητούμενο για την ΟΕΒ είναι ότι υπάρχουν οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται.

«Ο τομέας της υγείας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, η διαδικασία για επίλυση διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει συμφωνηθεί και ο λόγος είναι γιατί πάντα υπάρχει αυξημένη ανάγκη, ώστε σε αυτούς τους ουσιώδεις τομείς, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε.

«Ως ΟΕΒ θέλουμε να εφαρμοστούν οι διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση θα πρέπει να εξαντλούνται φορτικά όλες οι διαδικασίες, πριν τη λήψη δυναμικών μέτρων», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.

Υπέδειξε ότι ο ρόλος του ΥΠΕΡΓ είναι καταλυτικός, έχει ευθύνη να παρεμβαίνει στις εργατικές διαφορές και έχει ευθύνη να βοηθά τα επηρεαζόμενα μέρη να βρίσκουν λύσεις.

«Αυτό λένε τα εργασιακά θέσμια και αναμένουμε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για να επικρατήσει εργατική ειρήνη σε αυτό τον σημαντικό τομέα της υγείας», παρατήρησε η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ.

Η ρύθμιση απεργιών και η συμφωνία κοινωνικών εταίρων

Σημειώνεται ότι για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες μπήκε το νερό στο αυλάκι και επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους το 1999, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, με ΥΠΕΡΓ τον Ανδρέα Μουσιούττα.

Το 2004, επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και με τον Μάκη Κεραυνό στο πηδάλιο του ΥΠΕΡΓ τότε, υπεγράφη η ιστορική για την εποχή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, σκοπός της οποίας, δεν είναι η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αλλά, η επέκταση της χρονικής προειδοποίησης που οφείλουν να δίνουν οι συντεχνίες για λήψη δυναμικών μέτρων, ώστε, να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις σε ουσιώδεις τομείς που αφορούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Επιπρόσθετα, στη συμφωνία, προβλέπεται η εξάντληση όλων των διαδικασιών ακόμη και της παραπομπής της οποιαδήποτε εργατικής διαφοράς σε διαιτησία.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα