ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια η επίδραση Covid-19 στη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας

05 Ιανουαρίου 2024, 11:27

images

Τη συσχέτιση των επιπλοκών του Covid-19 με τον καρδιακό αγγειακό παράγοντα και τη βλάβη, ειδικά σε εμβολιασμένους ασθενείς που εξετάστηκαν στο καρδιολογικό τμήμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, μελετά άρθρο του Δρ Ιωάννη Πουμπουρίδη Ευσταθίου.

Όπως αναφέρεται, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και θεραπευτικών.

Ειδικότερα, σημειώνεται η ανάγκη ανάπτυξης καρδιολογικών στρατηγικών και η εξεύρεση θεραπείας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην κατανόηση της δομής του ιού και του μηχανισμού εισβολής των κορονοϊών SARS2-CoV-19, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις πνευμονίας, μυοκαρδιακής και περικαρδιακής βλάβης.

Εξ ου και τυχόν δυνητικές θεραπείες, προστίθεται, θα πρέπει να επικεντρώνονται στις άμεσες επιδράσεις των κορωνοϊών, στις στρατηγικές πρόληψης του εμβολιασμού και στον έλεγχο των οξέων ανοσολογικών φλεγμονωδών αποκρίσεων.

Αυτές οι αποκρίσεις οδηγούν σε οξεία περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα, όπως εξηγείται.

Πρόσθετα το άρθρο επισημαίνει ότι τυχόν υποσχόμενες θεραπείες που αναπτύσσονται για τη θεραπεία των  SARS2-CoV-19, θα πρέπει να επικεντρώνονται στις άμεσες επιδράσεις των κορωνοϊών, στις στρατηγικές πρόληψης του εμβολιασμού και στον έλεγχο των οξέων ανοσολογικών φλεγμονωδών αποκρίσεων που οδηγούν σε οξεία περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.

Η μελέτη, όπως αναφέρεται, εξετάζει την επίδραση του SARS2-CoV19 και τις επιπτώσεις στην μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα σε ομάδες ασθενών μετά τον εμβολιασμό mRNA BNT162b2 (Pfiser-BioNTech), mRNA-1273 (Moderna) (AZD1222(AstraZeneca)Vs Ad26.COV2.S (Janssen).

Από την εξέταση συνολικά 3033 ιατρικών φακέλων, εντοπίστηκαν συνολικά 55 ασθενείς με μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της τρέχουσας παγκόσμιας βιβλιογραφίας κατέδειξαν ισχυρές ενδείξεις για την πιθανή ανάπτυξη μυοκαρδίτιδας στο πλαίσιο της λοίμωξης SARS2-CoV-19. Η ιστολογική επαλήθευση της μυοκαρδιακής βλάβης που σχετίζεται με τον CoV-19 αποτελεί σημαντική πρόκληση», προστίθεται.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα