ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλεόνασμα €60 εκ. στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ

12 Νοεμβρίου 2019, 06:49

images

Πλεονασματικός είναι ο προϋπολογισμός του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) για τον μήνα που μας πέρασε, δήλωσε στο YgeiaWatch o λειτουργός του οργανισμού Άγγελος Τρόπης.

Ο κ. Τρόπης σημείωσε ότι τόσο ο Οκτώβριος, όσο και οι προηγούμενοι μήνες αφότου ξεκίνησε η εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας, ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός.

Εξήγησε ότι βασικός λόγος που ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ είναι πλεονασματικός είναι γιατί ακόμη δεν έχουν γραφτεί στο ΓεΣΥ όλοι οι πάροχοι, ούτε όλοι οι δικαιούχοι.

Ωστόσο, το πλεόνασμα αυτό με την πάροδο του χρόνου μικραίνει αφού αυξάνονται οι εγγεγραμμένοι πάροχοι και δικαιούχοι.

Το συνολικό πλεόνασμα που έχει συσσωρευτεί στον οργανισμό ασφάλισης υγείας από την έναρξη του ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα ανέρχεται στα €60 εκ.

«Συγκεντρωτικά οι δαπάνες από την πρώτη Ιουνίου του 2019 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αναμένονταν να είναι περίπου €200 εκ. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί €140 εκ., περιλαμβανομένου και του μήνα που μας πέρασε ο οποίος θα πληρωθεί σε λίγες μέρες», παρατήρησε ο κ. Τρόπης.

Σε ερώτηση πως αξιοποιείται το ποσό που περισσεύει κάθε μήνα, ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι «όσο πρέπει να διατεθεί με βάση τις συμφωνίες και τις αποφάσεις, θα διατεθεί και εάν μείνει αδιάθετο ποσό, τότε θα το διαθέσουμε για τις δαπάνες της υγείας την επόμενη χρονιά».

Με βάση τις συμφωνίες, κάποια ποσά θα πρέπει να διατεθούν για τον φετινό χρόνο όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

Αν παραμείνει, όπως σημείωσε, κάποιο πλεόνασμα, είτε γιατί δεν έχει γραφτεί ολόκληρος ο πληθυσμός, είτε για άλλο λόγο, τότε το πλεόνασμα αυτό θα διατεθεί τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά στην τιμή μονάδας ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι για όλους τους ειδικούς ιατρούς, είτε αυτοί έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό, είτε μέσα στον κοινό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται όλες οι τιμές μονάδας, εκτός από αυτή της πυρηνικής ιατρικής, είναι στα €15, όσο ήταν και τους προηγούμενους μήνες.

Σχετικά με την τιμή μονάδας της πυρηνικής ιατρικής αυτή ανέρχεται στα €13 όπως ήταν και η τιμή τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τα εργαστήρια και ειδικότερα αυτά που δεν ξεπέρασαν τον όγκο των εργαστηριακών εξετάσεων που προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, για φέτος θα πάρουν κανονικά την τιμή μονάδος τους όπως προβλέπει η συμφωνία, δηλαδή €1,2.

Ωστόσο τα εργαστήρια που έχουν ξεπεράσει τον όγκο των συμφωνημένων εξετάσεων θα πάρουν πιο μικρή τιμή μονάδας όπως έγινε και για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο υπολογισμός αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.

Ολόκληρος ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε αρχικά με τα εργαστήρια κλινικών εξετάσεων, αλλά και ολόκληρος ο επιπρόσθετος προϋπολογισμός θα διατεθεί στα εργαστήρια όπως απορρέει από τις σχετικές συμφωνίες.  

Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των κλινικών εργαστηρίων σε σχέση με τη βιωσιμότητά τους, ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχής αυξητική τάση στις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα και τους περιορισμούς που εφαρμόζουμε αυτό θα αναχαιτιστεί».

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα