ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Ζητά τροποποίηση νομοθεσίας για καταγγελίες γιατρών

21 Μαρτίου 2023, 13:22

images

Την τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας από το Υπουργείο Υγείας που αφορά σοβαρές καταγγελίες γιατρών και την κατάθεσή της στη Βουλή, ζητά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο γιατροί να στοχοποιούνται δημόσια επειδή τήρησαν τους κανονισμούς.

Ο ΠΙΣ, σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι, με πάσα ευκολία και χωρίς την απαιτούμενη διακρίβωση των γεγονότων, ιατροί-μέλη του Συλλόγου διαπομπεύονται συχνά και στοχοποιούνται δημόσια.

Όπως αναφέρει, ο ΠΙΣ σέβεται τον ανθρώπινο πόνο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να μην εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, ωστόσο τονίζει, αυτή η στάση δυστυχώς τυγχάνει εκμετάλλευσης και παρερμηνεύεται, στέλνοντας στην κοινωνία τα λανθασμένα μηνύματα.

Σημειώνει, ακόμη, ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ οι περιορισμοί και τα όρια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται οι γιατροί είναι καθορισμένα και είναι αδιανόητο γιατροί να στοχοποιούνται δημόσια, επειδή τήρησαν τους κανονισμούς ή επειδή παρείχαν υπηρεσίες σε περιβάλλον αυξημένης ή και αναιτιολόγητης ζήτησης.

«Σε ότι αφορά διερευνώμενες υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο πρώτος που επιθυμεί να διαλευκαίνονται. Υπάρχουν ωστόσο διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά και δικαιώματα των καταγγελλομένων που δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι παραβιάζονται σε πολλές περιπτώσεις. Το στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει.

Σε ότι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες του ΠΙΣ, ο Σύλλογος καλεί για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υγείας όπως προχωρήσει τάχιστα στην οριστικοποίηση και κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί τη σχετική νομοθεσία, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια του Συλλόγου, κυρίως σε ότι αφορά σοβαρές καταγγελίες.

«Παρά ταύτα, η διαπόμπευση των γιατρών ούτε επιλύει τα προβλήματα, ούτε εξαφανίζει παθογένειες και διαχρονικές στρεβλώσεις που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας. Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να εγκύψουμε στην άμεση επίλυση των διαπιστωθέντων προβλημάτων», καταλήγει. 

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα