ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Ζητά διάλογο για κρίση νοσηλευτηρίων

27 Οκτωβρίου 2023, 11:40

images

Διάλογο για επίλυση της κρίσης στα νοσηλευτήρια, ζητά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ καλεί όλες τις πλευρές, να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και σε πνεύμα συνεργασίας να εξεύρουν κοινές συνισταμένες που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την σωστή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ειλικρινής διαβούλευση, η αποφυγή τακτικισμών που δύνανται να εκληφθούν ως εμπαιγμός, ο αλληλοσεβασμός και η εποικοδομητική διαλλακτικότητα, αποτελούν το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και την επίλυση διαχρονικών παθογενειών που μαστίζουν τον τομέα .

«Τα αιτήματα των συναδέλφων του δημοσίου πηγάζουν από την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό αποτελεί τον πυρήνα της υγειονομικής περίθαλψης. Χωρίς αυτό, η ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς διακυβεύεται», προσθέτουν.

Ως θέση αρχής σημειώνουν, το επιστημονικό και δη ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής, επιστημονικής και μισθολογικής ανέλιξης.

Η αξιοπρεπής αμοιβή του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, αναφέρουν, είναι αναγκαία για την προσέλκυση και διατήρηση υψηλής ποιότητας επαγγελματιών.

«Οι αρμόδιοι πρέπει να εξασφαλίσουν δίκαιες αμοιβές που αντανακλούν τη σημασία της εργασίας τους και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται, αν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ως η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ», τονίζουν.

«Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ήγγικεν η ώρα για έναν ώριμο, ειλικρινή, εποικοδομητικό και με καλή πίστη διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που θα ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικές, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια», καταλήγουν .

Σχετικά Άρθρα