ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Πολλά τα οφέλη από εμβολιασμό κατά Covid-19

31 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Στα οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε διαδικτυακή ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με θέμα «Εμβόλια έναντι της νόσου covid-19».

Ο Δρ. Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, μίλησε για την τεχνολογία των εμβολίων και έδωσε κάποιες απαντήσεις στους φόβους με τους οποίους διακατέχονται κάποιοι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η τεχνολογία mRNA, δεν είναι κάτι το οποίο δοκιμάζεται τώρα και έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν από 20-25 χρόνια με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ακόμη, τόνισε πόσο μεγάλοι είναι οι αριθμοί θανάτων από την νόσο Covid-19, σε σχέση με τα σπάνια περιστατικά θανάτων από τα εμβόλια.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι πιο πλούσιες χώρες θα πρέπει να παρέχουν εμβόλια σε φτωχότερες ώστε να μην αναπτυχθούν άλλες μεταλλάξεις.

Παρουσίαση έκανε επίσης ο Δρ. Διαμαντής Κοφτερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε για τις παρενέργειες των εμβολίων, οι οποίες συνοπτικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ήπιες όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια.

Η Δρ. Χρυσούλα Περδικογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών αναφέροντας ότι τα παιδιά είναι πολλές φορές ασυμπτωματικοί φορείς και είναι σημαντικό να προστατευτούν και αυτά, ενώ ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό τους περιορίζεται η μετάδοση του ιού. Ακόμη, τόνισε, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός τους για ψυχικούς και εκπαιδευτικούς λόγους ώστε να τους επιτρέπεται να επιστρέψουν πίσω στα θρανία τους με ομαλότητα.

Ακολούθως, η Δρ. Σοφία Καλανταρίδου, Διευθύντρια Προγράμματος ΠΜΣ «Παθολογία της Κύησης» στο Αττικό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, μίλησε για τη σημαντικότητα εμβολιασμού των εγκύων και των θηλαζουσών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τον εμβολιασμό τους οι έγκυες προστατεύουν τόσο τον εαυτό τους από την έκθεση στον ιό, όσο και το έμβρυο από την κάθετη μετάδοση του ιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την παρουσίαση οι ειδικοί επιστήμονες παρουσίαζαν δεδομένα επιστημονικών ερευνών και βιβλιογραφία.

Στην Ημερίδα φιλοξενήθηκαν ειδικοί γιατροί και ακαδημαϊκοί ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο συντονιστής της συζήτησης και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΠΙΣ Γιώργος Μιλτιάδους και ο Δρ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, καρδιολόγος και Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τέλος, απαντήθηκαν μερικές απορίες του κοινού από τους ειδικούς και τον πρόεδρο του ΠΙΣ.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα