ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Αναμένει πόρισμα για γαστρεντερολόγο - Τα επόμενα βήματα

05 Μαρτίου 2024, 14:32

images

Από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, θα εξαρτηθεί το κατά πόσον ο καταδικασθείς από το δικαστήριο για άσεμνη επίθεση γαστρεντερολόγος, θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ή όχι.

Εάν ωστόσο, παραπεμφθεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινές που περιλαμβάνουν την στέρηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε δια παντός.

Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Αναστασιάδης, αφού ο ερευνώντας λειτουργός ολοκληρώσει και συντάξει το πόρισμα, θα το καταθέσει ενώπιον του Σώματος για να αποφασίσει την παραπομπή του ή όχι στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Στην επόμενη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ, θα αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός με βάση τη νομοθεσία.

Ανάλογα και με το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού, το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει κατά πόσο ο γιατρός θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστασιάδη, θα ζητηθεί γραπτή ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με την επιβολή της ποινής από το δικαστήριο και στη συνέχεια η υπόθεση θα πάει στο ανεξάρτητο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπως προνοεί το καταστατικό του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

«Οι ποινές επιβάλλονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ένα εντελώς ανεξάρτητο Σώμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ποινές που φθάνουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος, φυσικά για διάστημα το οποίο θα κρίνει το ίδιο, μέχρι και δια βίου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ΠΙΣ θα ακολουθήσει κατά γράμμα τη σχετική νομοθεσία.

Με αφορμή την καταδίκη του συγκεκριμένου γιατρού, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο από εμπλεκόμενους φορείς όσο και από βουλευτές και κόμματα για το γεγονός ότι ο γαστρεντερολόγος καταδικάστηκε και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα αλλά από πλευράς ΠΙΣ δεν του επεβλήθη καμία ποινή, παρέπεμψε στη σχετική νομοθεσία λέγοντας ότι χρήζει τροποποίησης.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία αλλά πρέπει να πούμε ότι υπάρχει έτοιμο και νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία το οποίο όμως, επίσης φαίνεται να παρουσιάζει κάποια κενά και πρέπει να το ξαναμελετήσουμε πριν προωθηθεί στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός στο πλαίσιο συνάντησής του με δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο 62χρονος γαστρεντερολόγος καταδικάστηκε χθες σε 4 μήνες φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος μετά από καταγγελία γυναίκας για άσεμνες πράξεις. Η νεαρή γυναίκα τον Αύγουστο του 2020 κατήγγειλε ότι επισκέφθηκε τον γιατρό́ για προβλήματα που αντιμετώπιζε και πως αυτός της επιτέθηκε άσεμνα.

Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με άσεμνη επίθεση εις βάρους ασθενούς του η οποία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα