ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πίνουν λιγότερο αλκοόλ οι έγκυες στην Κύπρο

06 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη σε ημερίδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ενώ για το 2017 η χρήση αλκοόλ ανάμεσα σε έγκυες ανερχόταν στο 5,3% ,το 2018 μειώθηκε στο 1% και το 2021 σε μόλις 0,2%.

Το 2019 το ποσοστό ήταν 0,6%, το 2020 ήταν 0,4%, ενώ το 2021 και το 2022, η χρήση αλκοόλ ήταν στο 0,2% (50% μείωση).

Πίνουν πιο πολύ οι μορφωμένες, εργαζόμενες και μεγαλύτερες σε ηλικία

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι γυναίκες που ανέφεραν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες, ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερες σε ηλικία, με ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργαζόμενες.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, ενδεχομένως οι συντονισμένες προσπάθειες των αρμοδίων για ενημέρωση των εγκύων και νέων γονιών να επηρέασαν τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφηκαν.

«Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχουν ξεκινήσει δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Στο Αρχείο Γεννήσεων που διατηρεί η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συλλέγονται τα δεδομένα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από το έτος 2017», ανέφερε.

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μέσω ενός ερωτηματολογίου που έχει δημιουργήσει η Μονάδα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ το οποίο δίνεται στη μητέρα στο μαιευτήριο.

Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ)

Η κατανάλωση αλκοόλ από τις έγκυες, είναι πιθανό να δημιουργήσει νευροαναπτυξιακές ανωμαλίες στα βρέφη.

Το ΦΔΕΑ είναι ένας διαγνωστικός όρος για το εύρος των σωματικών, γνωστικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών ανωμαλιών που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Οι εθνικές συστάσεις  όπως και οι διεθνείς οδηγίες συμβουλεύουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ ή έκθεσης σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον εγκέφαλο και άλλα όργανα του αναπτυσσόμενου εμβρύου και νεογνού.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου από το 2018 έχει καθιερώσει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ).

Στόχος της εκστρατείας είναι η σφαιρική και πληρέστερη ενημέρωση, τόσο των γυναικών σε γόνιμη ηλικία, όσο και των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στην υγεία της μητέρας και κατά συνέπεια του παιδιού.

Μη ανατρέψιμες συνέπειες στην ανάπτυξη εμβρύων

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για αντιμετώπιση του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού, Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, ανέφερε μέσω των παρεμβάσεων ο κόσμος άρχισε να το εμπεδώνει πλέον ότι στην εγκυμοσύνη αλλά και στην περίοδο του θηλασμού η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι μηδενική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μέλλουσες και θηλάζουσες μητέρες είναι καλύτερα να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων.

Νοουμένου ότι δεν έχει καθοριστεί ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη,  είναι γνωστό ότι η  προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ, έχει μη ανατρέψιμες δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Το αλκοόλ, όπως σημειώνουν, μπορεί να βλάψει τον εμβρυϊκό εγκέφαλο σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών του προσώπου προκύπτουν από έκθεση του πρώτου τριμήνου.

Συστάσεις ΑΑΕΚ

Σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, αν οι μέλλουσες μητέρες υιοθετήσουν κάποιες θετικές αλλαγές στις συνήθειες τους πριν τη εγκυμοσύνη, θα είναι ευκολότερο να τις κρατήσουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.

Η χρήση αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη σύλληψη, σε απορρύθμιση του εμμηνορυσιακού κύκλου στις γυναίκες ή στην υπογονιμότητα και στην προσωρινή ανικανότητα στον άντρα.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα