ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότερα εξιτήρια και λιγότερες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια

25 Ιανουαρίου 2022, 14:59

images

Περισσότερα εξιτήρια από ότι εισαγωγές καταγράφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου,

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, σημείωσε επίσης ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των νοσηλειών κατά 17, από τους 238 στους 221.

«Ο αριθμός των βαριά νοσούντων που βρίσκονται στις μονάδες αυξημένης φροντίδας ή σε ΜΕΦ είναι πέραν των 70», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «το ποσοσοτό θετικότητας ανέρχεται στο 2% την ημέρα. Περίπου 2 – 2,5 χιλιάδες θετικά περιστατικά την ημέρα στο σύνολο».

«Υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται για τους οποίους ο χρόνος παραμονής τους θα είναι παρατεταμένος λόγω και της γενικής τους κατάστασης, όχι μόνο από τον COVID-19. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι ανεμβολίαστα», τόνισε.

Στοιχεία παραλλαγής Όμικρον

Αναφορικά με τα πρόσφατα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 από τα 59 δείγματα τα 39 αφορούσαν την παραλλαγή Όμικρον.

Τόνισε, επίσης, ότι : «Δεν αποκλείεται ένα άτομο το οποίο νόσησε με την Όμικρον να μην νοσήσει βαριά και να χρειαστεί να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΦ). Κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί η μετάλλαξη σε κάθε οργανισμό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι την 21/1/2022 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον τις προηγούμενες εβδομάδες ανήλθαν στα 435.

Στις 21/1/2022 εντοπίστηκαν άλλα 169 κρούσματα με την παραλλαγή όμικρον από σύνολο 192 θετικών δειγμάτων (88%) ως εξής:

α) από 133 δείγματα της κοινότητας της περιόδου 09/1/22 – 16/1/22 εντοπίστηκαν 126 δείγματα με την παραλλαγή Όμικρον, 7 με την παραλλαγή Δέλτα (ποσοστό όμικρον στην κοινότητα: 94.7%).  Κανένα από τα 126 άτομα δεν νοσηλεύτηκε.

β) από 59 δείγματα που έστειλαν τα νοσηλευτήρια της περιόδου 1/1/22 – 17/1/22 εντοπίστηκαν 39 δείγματα με την παραλλαγή Όμικρον, 7 με την παραλλαγή Δέλτα και 13 που δεν μπόρεσαν να χαρακτηριστούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εξετάζεται και το test to stay στα νοσοκομεία

Αναφορικά με το αν θα εφαρμοστεί το test to stay και στα νοσοκομεία, ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι «θα βοηθήσει αυτή η πρόταση γιατί νοσηλεύεται πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών (221) και η απώλεια χεριών δημιουργά επιπρόσθετα προβλήματα στα υφιστάμενα προβλήματα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι  «γα να πούμε αν θα εφαρμοστεί, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους επαγγελματίες υγείας».

Εμβολιασμοί παιδιών

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, κ Ευαγόρας Ταμπούρης, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο ΡΙΚ δήλωσε ότι η προσπάθεια του Υπ. Υγείας είναι να βλέπει τις ανάγκες των πολιτών και να προσπαθεί να κάνει οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί για να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Όσον αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα, σημείωσε ότι «Τα walk-in έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό».

Δήλωσε, επίσης, ότι στο γενικό σύνολο του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση το 74,5% και οι πλήρης εμβολιασμένοι έχουν φτάσει στο 70,8%.

Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών προχωρούν και ότι υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε επαρχία για όσους ενδιαφέρονται να φέρουν τα παιδιά για εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα ανέφερε το Εμβολιαστικό Κέντρο Αμμοχώστου, το Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας στα οποία γίνεται καθημερινά ο εμβολιασμός, τα Λατσιά για παιδιά 5-11 χρονών που γίνεται καθημερινά, το Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου διενεργούνται 4 φορές την εβδομάδα εμβολιασμοί, την Κυπερούντα όπου γίνονται μία φορά την εβδομάδα, την Πόλη Χρυσοχούς όπου γίνεται μία φορά την εβδομάδα και την Πάφο όπου γίνονται καθημερινά εμβόλια για παιδιά.

Επίσης, σημείωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα γίνεται στην Κρατική Έκθεση Λευκωσίας η 1η και 2η δόση για παιδιά πέραν των ραντεβού και για άτομα που είναι στο ΓεΣΥ να περάσουν στα walk-in.

Στην Μητρόπολη Ταμασού την ερχόμενη Κυριακή η ώρα 10:00 – 14:00 θα γίνονται εμβόλια walk-in και για παιδιά και για μεγάλους. Θα υπάρχει και η συμμετοχή παιδιάτρων για τη Λευκωσία, δήλωσε.

Υπογράμμισε, εξίσου, ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών πρέπει να έχουν το έντυπο υπογεγραμμένο και από τους δύο γονείς και ταυτότητα ή πιστοποιητικό γεννήσεως του ατόμου που θα εμβολιαστεί.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα