ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπου 7 χιλιάδες γάτοι στειρώθηκαν μέχρι το 2021

13 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Αδέσποτων Γατών από το 2017 έως το 2021, στειρώθηκαν συνολικά 7287 γάτοι, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε απάντηση του σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου που του υπέβαλαν ο βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενημέρωσε ότι όσον αφορά το τρέχον έτος 2022, ο αριθμός των γάτων που στειρώθηκαν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, σχετικά με τον ακριβή αριθμό αδέσποτων γατών που καταγράφεται από το κράτος σήμερα, καθώς και η πορεία του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν δεδομένα για τον ακριβή αριθμό των αδέσποτων γάτων. 

«Για το σκοπό αυτό, με τη συμβολή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αποτυπωθούν πρώτα οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται αυξημένο πρόβλημα και στη συνέχεια, να εξαχθεί η αναγκαία εκτίμηση ανά επαρχία και παγκύπρια», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή των τοπικών αρχών και ο κοινός σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων μέσω ενός ενδυναμωμένου Σχεδίου, αναμένεται να οδηγήσει σε ολιστική και αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος

Κατανομή κονδυλίου 100.000

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η συνολική ετήσια δαπάνη του Σχεδίου καθορίστηκε με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με την τελευταία απόφαση ημερομηνίας 20/04/2022, να εγκρίνει αύξηση του προϋπολογισμού του Σχεδίου από €75.000 σε €100.000.

Ως εκ τούτου, την υλοποίηση του Σχεδίου αναλαμβάνουν τα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία (ΕΚΓ) με την ενεργό εμπλοκή των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας των Ζώων.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο συμμετέχουν, μετά από ανοικτή πρόσκληση, ιδιώτες εγγεγραμμένοι κτηνίατροι που υπογράφουν ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας, φιλοζωικές οργανώσεις και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το έτος 2022 συμμετέχουν 83 ιδιώτες κτηνίατροι παγκύπρια και κατάλογος με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Φιλοζωικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Σχέδιο, αναρτάται κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Προσθέτει, ότι το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και κατανέμεται ισόποσα στα πέντε ΕΚΓ. Κάθε ΕΚΓ διασφαλίζει ότι η κατανομή των στειρώσεων θα είναι ισόποση ανάμεσα στους συμμετέχοντες κτηνιάτρους της επαρχίας.

«Περαιτέρω, τα ΕΚΓ κατανέμουν κουπόνια στους φορείς που δηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή, μεριμνώντας έτσι ώστε να παραχωρούνται περισσότερα κουπόνια σε δήμους και σε φιλοζωικές οργανώσεις, απ’ ό,τι σε κοινότητες. Αναλυτικά, οι πιο πάνω διαδικασίες καταγράφονται στο πλάνο υλοποίησης του Σχεδίου Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων που καταρτίζεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το οποίο όπου και όταν χρειάζεται τυγχάνει αναπροσαρμογής», συμπλήρωσε.

Κατανομή κονδυλίου για το 2022 και το 2023

Αναφορικά με την κατανομή του κονδυλίου για το 2022, ο κ. Καδής ανέφερε ότι ακολούθησε τις διαδικασίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και γίνεται στη βάση του σχετικού επισυνημμένου πλάνου.

Όσον αφορά το 2023 εξετάζεται αναθεώρηση του Σχεδίου, ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη την κατάληξη που θα υπάρξει στο θέμα της εμπλοκής των τοπικών αρχών και η εφαρμογή του να γίνεται σε τριετή βάση, έτσι ώστε το πρόγραμμα να τρέχει αδιάλειπτα και να μην επιτρέπει αναπαραγωγή των γάτων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη προκήρυξή του.

Προσθέτει ότι εξετάζεται σημαντική αύξηση του εν λόγω κονδυλίου, δεδομένου ότι για να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός των γατών, πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων με στόχο το δραστικό περιορισμό των ενήλικων αναπαραγωγικών ζώων.

«Η γενική θέση μας είναι ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων γάτων, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνονται ως καθοριστικοί ο ρόλος και η εμπλοκή των τοπικών αρχών, οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα που παρουσιάζεται εντός των ορίων τους, αλλά και ο πολύτιμος ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων», δηλώνει.

Ως εκ τούτου, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πιο αποτελεσματικό Σχέδιο για τα επόμενα έτη, το οποίο θα βασίζεται στο συντονισμό και στη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων φορέων.

«Από το πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί φυσικά να απουσιάζει και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του συγκεκριμένου κονδυλίου, εφόσον αυτό τεκμηριωθεί από τη συνολική αξιολόγηση του Σχεδίου», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα