ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπου 7 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί με τη νόσο Chagas

14 Απριλίου 2022, 06:00

images

Συνολικά 6 εκ. – 7 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί από το Trypanosoma cruzi, το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο Chagas αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Chagas στις 14 Απριλίου, φέρνει στο επίκεντρο την ενημέρωση για τη νόσο αυτή η οποία είναι η πιο κοινή τροπική παρασιτική ασθένεια στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Συγκεκριμένα, η νόσος προκαλείται από τσιμπήματα των λεγόμενων ακάρεων του φιλιού (kissing bugs), που τρέφονται γύρω από το στόμα του ανθρώπου (εξού και η ονομασία τους).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention-CDC), η μόλυνση μπορεί μεταδοθεί από: μητέρα σε μωρό (συγγενές), μολυσμένα προϊόντα αίματος (μεταγγίσεις), ένα όργανο που μεταμοσχεύτηκε από μολυσμένο δότη, εργαστηριακό ατύχημα (σπάνιο) ή μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά (σπάνια).

Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη από το στόμα (τροφική), από μετάγγιση αίματος/προϊόντων αίματος, από μετάδοση από μητέρα σε παιδί (συγγενής) και από μεταμόσχευση οργάνων και εργαστηριακά ατυχήματα.

Παρόλα αυτά, η λοίμωξη από Trypanosoma cruzi είναι ιάσιμη με την προϋπόθεση ότι η θεραπεία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη μόλυνση.

Συμπτώματα της νόσου

Αξίζει να αναφερθεί ότι η οξεία φάση της νόσου Chagas, η οποία διαρκεί εβδομάδες ή μήνες, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα.

Από την άλλη, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν: οίδημα στο σημείο της μόλυνσης, πυρετός, κούραση, εξάνθημα, πόνοι σώματος, πρήξιμο των βλεφάρων, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ναυτία, διάρροια ή εμετός, πρησμένοι αδένες, διεύρυνση του ήπατος ή της σπλήνας.

Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά την οξεία φάση συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, η νόσος Chagas θα προχωρήσει στη χρόνια φάση.

Σύμφωνα με στοιχεία έως και 30% των χρόνια μολυσμένων ατόμων αναπτύσσουν καρδιακές αλλοιώσεις και έως και 10% αναπτύσσουν πεπτικές, νευρολογικές ή μικτές αλλοιώσεις που μπορεί να απαιτούν ειδική θεραπεία.

Θεραπεία της νόσου

Όπως σημειώνει το CDC, σε χρόνιους ασθενείς η αντιπαρασιτική θεραπεία μπορεί να αποτρέψει ή να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψει τη μετάδοση.

Η αντιπαρασιτική θεραπεία ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις οξείας ή επανενεργοποιημένης νόσου Chagas και για χρόνια λοίμωξη από T. cruzi σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.

Η θεραπεία συνιστάται ιδιαίτερα για ενήλικες έως 50 ετών με χρόνια λοίμωξη που δεν έχουν ήδη προχωρημένη μυοκαρδιοπάθεια. 


Σχετικά Άρθρα