ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπου 40% συνολικής ποσότητας αίματος δίδεται σε αιμοσφαιρινοπαθείς

14 Ιουνίου 2023, 12:28

images

Περίπου 20%-40% της συνολικής ποσότητας αίματος δίδεται για τη διαχείριση ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες, κυρίως β-θαλασσαιμία, σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά και σε άλλες χώρες, ανάλογα με τον επιπολασμό αυτών των ασθενειών, σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από την «Παγκόσμια Ανασκόπηση Θαλασσαιμίας 2022» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η ΔΟΘ πως η ίδια μελέτη, όσο και στοιχεία που προέρχονται από τον ΠΟΥ, επισημαίνουν ότι ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές προκλήσεις στη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και πλάσματος, και στην εξασφάλιση, παράλληλα, της ποιότητας και της ασφάλειάς τους, με αποτέλεσμα πάνω από 70% των ασθενών να αναφέρουν επαναλαμβανόμενες διακοπές ή αναβολές στις τακτικές μεταγγίσεις αίματος, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 15 φορές ετησίως.

Όπως αναφέρει η ΔΟΘ, «παρά τις σημαντικές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλές και επαρκές αίμα, η Κύπρος κρατά με υπερηφάνεια τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο και είναι, εδώ και χρόνια, αυτάρκης στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα».

«Είναι συγκινητικό», προστίθεται στην ανακοίνωση, «πως το σπουδαιότερο αγαθό που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον συνάνθρωπό του είναι το ίδιο του το αίμα, μέσα από την κορυφαία εκδήλωση εθελοντισμού και αγάπης. Την αιμοδοσία. Το να είμαστε αλληλέγγυοι και να προσφέρουμε στο σύνολο της κοινωνία είναι προσωπική ευθύνη και συνάμα η μεγαλύτερη μας δύναμη».

Εξάλλου, η ΔΟΘ αναφέρει ότι στο πλαίσιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Ημέρας, η ΔΟΘ έχει ετοιμάσει μια διαδικτυακή μικροκαμπάνια με μηνύματα και γραφικά για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ θα μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου ιστορίες ασθενών από όλο τον κόσμο των οποίων η ζωή συνεχίζεται χάρη στην αιμοδοσία.



Σχετικά Άρθρα