ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπου 18 χιλ. ασθενείς με άνοια

24 Απριλίου 2023, 13:56

images

Τη σημαντική αύξηση της ετήσιας χορηγίας του Υπουργείου Υγείας προς τον Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη», ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός Πόπη Κανάρη κατά τα εγκαίνια του Πολυαισθητηριακού Δωματίου στο Κέντρο Ημέρας του Συνδέσμου στη Λευκωσία. Στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 18 χιλιάδες ασθενείς με άνοια.

Είναι «πενιχρά τα ποσά» που χορηγούνται από το κράτος είπε η κ. Κανάρη και δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση της χορηγίας από το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη της Ιθάκης».

Στη ομιλία της η Υπουργός ανάφερε ότι το Πολυαισθητηριακό Δωμάτιο είναι ένας θεραπευτικός χώρος, που παρέχει ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για βελτίωση της ευημερίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν άνοια.

Πρόκειται, είπε συνεχίζοντας «για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την σημαντική προσφορά του Συνδέσμου «Ιθάκη» στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στους συμπολίτες μας που πάσχουν από άνοια».

Η Υπουργός σημείωσε ότι ο θεραπευτικός αυτός χώρος, αποτελεί σημαντική και μοναδική σε παγκύπριο επίπεδο προσθήκη στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

«Οι νεύρο εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια και το Alzheimer, είναι από τις συχνότερες στην Κύπρο και παγκοσμίως και πλήττουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όλους όσοι πάσχουν από αυτές τις ασθένειες και να στηρίξει τις οικογένειες τους.

Σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων δομών και υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας με άνοια, «ο Σύνδεσμος Ιθάκη, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας Λευκοθέας, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτός ο πρότυπος και μοναδικός θεραπευτικός χώρος που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για συμμετοχή των ατόμων με Άνοια σε δραστηριότητες με ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα» είπε.

Ανάφερε ακόμα ότι, δίνεται η δυνατότητα στους φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας των ατόμων με άνοια να βρουν λίγο χρόνο να ανακτήσουν δυνάμεις.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσία Λευκοθέα «που συνεργάστηκε με τον ΟΠΑΠ Κύπρου, για να καλύψουν το κόστος της δαπάνης για την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του Πολυαισθητηριακού Δωματίου».

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι ο νέος θεραπευτικός χώρος θα αποτελέσει μια αληθινή ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που παλεύουν με την  άνοια αφού θα παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα βελτιώσουν την κινητικότητά τους, τις γνωστικές λειτουργίες και θα διατηρήσουν την κοινωνική τους επαφή.

«Επιπλέον, η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας από το Κέντρο Ημέρας είναι ένα βήμα προς την καλύτερη χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μας», σημείωσε η κ. Κανάρη.

Κατά τα εγκαίνια αναφέρθηκε ακόμα ότι στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 18 χιλιάδες ασθενείς με άνοια.

Μιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιθάκη, η Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής η Ιωάννα Κουντούρη είπε ότι η σύσταση του συνδέσμου από άτομα που βίωσαν ή βιώνουν την ασθένεια είχε στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα στηρίζονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειες τους και είπε ότι τα κέντρα αυτά για να λειτουργούν όπως πρέπει και όπως αξίζει στους ανθρώπους χρειάζονται πολλοί πόροι.

«Η ασθένεια αυτή του αιώνα δεν κάνει διακρίσεις σε μορφωτικό, κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο. Όλοι ήμαστε υποψήφιοι και οι ασθενείς θα αυξάνονται συνεχώς», είπε η κ. Κουντούρη σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζονται υποδομές σε πολλά επίπεδα όπως είναι η επιμόρφωση ιατρικού προσωπικού, ψυχολόγων και πολλών άλλων ειδικοτήτων. 

Είπε ακόμα ότι «προσδοκούμε τη στήριξη του Κράτους και ιδιαίτερα της δικής σας προσωπικά για να αντέξουμε» και πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό οι υπηρεσίες χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό και η στήριξη γίνεται από εθελοντές.

Ο Ευτύχιος Χριστοφή, επιστημονικός συντονιστής του Συνδέσμου, παρουσιάζοντας το έργο του Συνδέσμου είπε ότι αυτός ιδρύθηκε το 2011 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα άνοιας, στη στήριξη των ατόμων με άνοια και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των οικογενειών ή φροντιστών τους.

Είπε συνεχίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 18 χιλιάδες ασθενείς με άνοια και ανάφερε ότι το κράτος μέχρι σήμερα έδωσε μια χορηγία 5 χιλιάδες ευρώ και μια χορηγία 3 χιλιάδες ευρώ.

Ανάφερε ακόμα ότι παρόμοιο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει και στην Λεμεσό σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο της πόλης.

Μετά το πέρας της των εγκαινίων του πολυαισθητηριακού δωματίου έγινε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στους χώρους του κέντρου.

Σχετικά Άρθρα