ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιορίζεται η περιεκτικότητα μολύβδου σε αντικείμενα από PVC

13 Ιουνίου 2023, 11:10

images

Νέος περιορισμός που αφορά την περιεκτικότητα μολύβδου σε αντικείμενα από πολυμερή χλωριούχου βινυλίου (Poly Vinyl Chloride – PVC) δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση προς τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, ο περιορισμός τροποποιεί το σημείο 63 του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH και σύμφωνα με αυτόν τα αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από PVC δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να διατίθενται στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή αγορά εάν η περιεκτικότητα του μολύβδου σε αυτά είναι ίση ή μεγαλύτερη από 0,1% κατά βάρος.

Ο μόλυβδος είναι τοξική ουσία που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, προκαλεί χρόνια νεφρική νόσο, δυσμενείς επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση και νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις στα παιδιά.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στο PVC γιατί αυξάνει τη θερμική του σταθερότητα και παρέχει προστασία από τη φωτοαποικοδόμηση. Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία κατήργησε εθελοντικά τη χρήση σταθεροποιητών μολύβδου στο PVC από το 2015. Τα αντικείμενα από PVC που περιέχουν μόλυβδο, ιδίως προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, έχουν μακρά διάρκεια ζωής, παραμένουν σε χρήση για πολλές δεκαετίες και στη συνέχεια μετατρέπονται σε απόβλητα. Κατά την τελική διάθεσή τους, τα αντικείμενα από PVC που περιέχουν μόλυβδο ενδέχεται να υποστούν ανακύκλωση, εισάγοντας εκ νέου τον μόλυβδο σε άλλα προϊόντα μέσω ανακτημένου PVC.

Ο πιο πάνω περιορισμός τίθεται σε ισχύ στις 29 Νοεμβρίου 2024 και δεν εφαρμόζει σε αντικείμενα που διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία αυτή. Για τα αντικείμενα που περιέχουν ανακτημένο εύκαμπτο PVC η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του περιορισμού επεκτείνεται έως τις 28 Μαΐου 2025.

Σημειώνεται ότι, για αντικείμενα από ανακτημένο άκαμπτο PVC, η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του περιορισμού είναι η 28η Μαΐου 2033. Το όριο περιεκτικότητας Μολύβδου σε τέτοια αντικείμενα, όπως εξωτερικά πάνελ επένδυσης και πλαστικές επιφάνειες για χρήση σε οικοδομές, σωλήνες πολλαπλών στρώσεων (εξαιρουμένων των σωλήνων για πόσιμο νερό, για τις οποίες δίδεται αναλυτική περιγραφή στο κείμενο του Κανονισμού) και διάφορα εξαρτήματα είναι 1,5% κατά βάρος.

Οι προμηθευτές αντικειμένων που είναι κατασκευασμένα από ανακτημένο άκαμπτο PVC, οι οποίοι επωφελούνται από τις πιο πάνω παρεκκλίσεις, θα πρέπει να αποδείξουν ότι το πλαστικό υλικό προέρχεται από ανάκτηση, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στις τεχνικές προδιαγραφές του προτύπου EN 15343:2007. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουν πριν από τη διάθεση στην αγορά ότι τα εν λόγω αντικείμενα φέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο την ακόλουθη σήμανση: «Περιέχει ≥ 0,1 % μόλυβδο». Εάν το αντικείμενο δεν μπορεί να φέρει την εν λόγω σήμανση λόγω της φύσης του, τη σήμανση τη φέρει η συσκευασία.

Εξαιρούνται από τον Κανονισμό τα πλαστικά παιχνίδια, τα ηλεκτρικά είδη, τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, οι μπαταρίες μολύβδου και οι συσκευασίες. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609, 22405611 και 22405637.



Σχετικά Άρθρα