ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιορισμοί το Πάσχα στη Ρώμη, με προφυλάξεις η χαλάρωση στο Βερολίνο

26 Φεβρουαρίου 2021, 09:12

images

Συνεχίστηκε και χθες στην Ιταλία, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα είναι 19.886, ενώ 308 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 353.704 τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Την Τετάρτη, τα κρούσματα ήταν 16.424, με 318 θανάτους. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική παραλλαγή του ιού, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι, έως τώρα, παρουσιάζει μεταδοτικότητά αυξημένη κατά 37%.

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις και κατά το Πάσχα των Καθολικών, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο Ματέο Σαλβίνι, όμως, από τη Λέγκα, είναι κάθετα αντίθετος και κάνει λόγο για "ασέβεια προς τους πιστούς".

Δυνατή αλλά με προφυλάξεις θεωρεί την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του ισχύοντος lockdown στη Γερμανία, παρά την πρόσφατη ελαφρά αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, o ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

"Προσωπικά πιστεύω ότι με πρόσθετες προφυλάξεις, όπως λ.χ. με τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ, καθώς και με νέες δυνατότητες ραντεβού, για παράδειγμα σε καταστήματα, θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει ακόμη μειωθεί όσο είχε υπολογισθεί. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια συγκεκριμένη προοπτική χαλάρωσης. Η προστασία της υγείας και η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να συνδυαστούν με κάποιο τρόπο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε νέα βήματα", είπε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην "tv-Welt".

Προηγουμένως, περισσότερες από 40 επιχειρηματικές ενώσεις είχαν στείλει προτάσεις ζητώντας κοινή στρατηγική ανοίγματος της οικονομίας. Το κλείσιμο των εστιατορίων και πολλών καταστημάτων λιανικής παρατάθηκε πρόσφατα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων έως τις 7 Μαρτίου.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του lockdown όχι μόνο στην περίπτωση που η συχνότητα των κρουσμάτων είναι 35 την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και όταν το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες.

Η Ουγγαρία εισέρχεται στη δυσκολότερη περίοδο από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τις επόμενες δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία θα δεχθούν πιέσεις όσο ποτέ άλλοτε, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν.

Χθες, η Ουγγαρία κατέγραψε 4.385 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό φέτος. Η ουγγρική κυβέρνηση παρέτεινε το μερικό λοκντάουν έως τις 15 Μαρτίου, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον προσωπάρχη του Ορμπαν.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι "εξαιρετικά δύσκολες", είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως ο ρυθμός των εμβολιασμών θα επιταχυνθεί, αφότου η Ουγγαρία ξεκίνησε να χορηγεί το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm την Τετάρτη.

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά από την 1η Νοεμβρίου, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, με εξαίρεση τις υπηρεσίες takeaway. Επιπλέον, εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 ώρα Κύπρου και όλες οι συναθροίσεις απαγορεύονται.

Η Πορτογαλία παρέτεινε χθες, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, το πανεθνικό λοκντάουν που έχει επιβάλει στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, όμως ο πρόεδρός της ανέθεσε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων.

Το λοκντάουν, εντούτοις, μείωσε γρήγορα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων, με 49 θανάτους και 1.160 κρούσματα χθες, αριθμοί που την τελευταία φορά είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο, όταν οι επιχειρήσεις ήταν ακόμη ανοικτές.

Ο Πρόεδρος Ρεμπέλο ντε Σόουζα επισήμανε ότι ένα σχέδιο για τη χαλάρωση του λοκντάουν θα πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε, όταν η κατάσταση με την πανδημία το επιτρέψει, τα μέτρα να μπορέσουν να αρθούν σταδιακά.

"Η άρση της καραντίνας πρέπει να σχεδιαστεί σε στάδια, βάσει των συστάσεων των ειδικών και των αντικειμενικών δεδομένων", είπε ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας πως η διενέργεια τεστ Covid-19 και η ιχνηλάτηση είναι αναγκαίες προκειμένου η χαλάρωση των μέτρων να στεφθεί με επιτυχία.

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του λοκντάουν τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου. Το λοκντάουν επιβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά το αρχικό κύμα. Οι μη αναγκαίες υπηρεσίες έκλεισαν, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική, όπου είναι δυνατόν, και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Σχετικά Άρθρα