ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από κατάρρευση κυματοθραύστη στη μαρίνα Παραλιμνίου

12 Μαΐου 2023, 10:57

images

Αύξηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων, προκάλεσε κατάρρευση κυματοθραύστη/ λιμενοβραχίονα στο υπό κατασκευή έργο της μαρίνας Παραλιμνίου, το οποίο ανατέθηκε σε εταιρεία, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΕΥ, η εν λόγω εταιρεία δεν συμμορφώθηκε πλήρως
με τους όρους της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης με αποτέλεσμα η κατάρρευση του λιμενοβραχίoνα στο υπό κατασκευή έργο της μαρίνας Παραλιμνίου να προκαλέσει αύξηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις που είχαν γίνει. 

Σύμφωνα με επιστολή της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ημερομηνίας 1.12.2022 προς την εταιρεία, η οποία κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, κατόπιν έντονων καιρικών φαινομένων στη θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, λειτουργοί του Τμήματος, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του κυματοθραύστη της υπό κατασκευή μαρίνας είχε καταρρεύσει και το υλικό είχε διασκορπιστεί στην ευρύτερη παράκτια/θαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της παρακείμενης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με τεχνητούς υφάλους, προκαλώντας σημαντικές και, ενδεχομένως, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, η ΕΥ εξέτασε την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΤΠ), που δόθηκε με βάση το άρθρο 18 του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου (Ν.127(I)/2018), για την κατασκευή και τη λειτουργία της μαρίνας Παραλιμνίου.

Τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο αναφέρουν ότι μέχρι και την ημέρα κατάρρευσης του κυματοθραύστη, δηλαδή έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη των λιμενικών εργασιών, οι κουρτίνες συγκράτησης αιωρούμενων στοιχείων/ιζημάτων δεν είχαν εγκατασταθεί σύμφωνα με τον προβλεπόμενο ουσιώδη όρο της γνωμάτευσης.

Όπως τονίζεται, παρόλο που η εταιρεία επανειλημμένα δεν εφάρμοζε τον όρο για τοποθέτηση κουρτίνων συγκράτησης σύμφωνα με τον προβλεπόμενο βασικό σχεδιασμό, το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έλαβε μέτρα εναντίον της, αλλά περιορίστηκε στην κατ ́ επανάληψη αποστολή επιστολών συμμόρφωσης, παρά τις υψηλές τιμές θολερότητας που εντόπισε.

Ακόμη, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην υποβολή των προβλεπόμενων εκθέσεων σχετικά με εβδομαδιαίες καταμετρήσεις ρευμάτων και θολερότητας και εβδομαδιαίες καταμετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων νερού και ιζήματος σε πέντε σημεία, όταν εκτελούνται εργασίες υψηλής εντάσεως που προκαλούν επαναιώρηση ιζημάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έγκαιρη παρακολούθηση της συμμόρφωσης με ουσιώδεις περιβαλλοντικούς όρους της Γνωμάτευσης από το ΤΠ και κατά συνέπεια η λήψη κατάλληλων μέτρων εκεί όπου προκύπτει μη συμμόρφωση.

Με βάση τις εκθέσεις του εξωτερικού επιθεωρητή του ΤΠ διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις, τόσο στο επίπεδο του διαλυμένου οξυγόνου, όσο και των θαλάσσιων ιζημάτων, εντός του αλιευτικού καταφυγίου.

Επίσης, η ΕΥ διαπίστωσε περιόδους κατά τις οποίες ο εξωτερικός επιθεωρητής του ΤΠ δεν διεξήγαγε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους (δύο τη βδομάδα), ενώ δεν φαίνεται να παρείχε στο ΤΠ προτάσεις λύσεων σε προβλήματα που προέκυπταν, παρά μόνο περιοριζόταν στην καταγραφή των παρατηρήσεών του όπου εντόπιζε μη συμμόρφωση.

Σημειώνεται ότι παρά το ότι το ΤΠ γνώριζε για τη μη εφαρμογή όλων των όρων που έθεσε, περιορίστηκε στην επανειλημμένη αποστολή επιστολών, αντί να προχωρήσει στη λήψη πιο δραστικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων που προκλήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο, από την κατάρρευσή του, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Κανονικά οι εργασίες

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της μαρίνας Παραλιμνίου η οποία θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.

Σε γραπτή ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου PMV Maritime Holdings Ltd, αναφέρεται πως «ένα χρόνο μετά την  έναρξη εργασιών στα λιμενικά έργα της μαρίνας Παραλιμνίου, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και θωράκιση του εξωτερικού μετώπου του προσήνεμου βραχίονα της μαρίνας, καθώς και του υπήνεμου βραχίονα. Ο προσήνεμος βραχίονας έχει μήκος 500 μέτρα και ο υπήνεμος βραχίονας έχει μήκος 100 μέτρα, όπου και θα κατασκευαστεί  το κτήριο που θα στεγάσει τις κρατικές υπηρεσίες και τον σταθμό καυσίμων της μαρίνας».

Προστίθεται ότι «η εξωτερική θωράκιση αποτελείται από 3280 προκατασκευασμένα στοιχεία Ακρόποδα (Accropodes Type 1), όγκου 5 κυβικών μέτρων και 6,2 κυβικών μέτρων. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου  προχωρεί με τη προστατευμένη λιμενολεκάνη, στην υλοποίηση των εσωτερικών προβλητών, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2024».

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Παραλιμνίου «διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και μέχρι στιγμής, δέχθηκε πέραν των 500 αιτήσεων».



Σχετικά Άρθρα