ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέρασε ο νόμος για φάρμακα ανθρώπινης χρήσης

19 Οκτωβρίου 2023, 18:22

images

Η Βουλή υιοθέτησε σε νόμο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων να υποβάλλουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης χονδρικής ή λιανικής τιμής.

Πρόκειται για τον «Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022». 

Στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφέρεται ότι σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων να υποβάλλουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης χονδρικής ή λιανικής τιμής.

Εισάγεται επίσης πρόνοια, ώστε, σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων πριν από τη λήξη της θητείας του, ο διορισμός του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους του οποίου η θέση κενώθηκε.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική τροποποίηση αφού θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους ασθενείς  οι οποίοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν αυτά τα καινοτόμα και σπάνια φάρμακα στην αγορά, αυτή τη στιγμή να τα εντοπίζουν πιο εύκολα.

Είναι σημαντικό το νομοσχέδιο για αυτούς που υποφέρουν από κάποιες σπάνιες ασθένειες, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αυτού ερχόμαστε να συμπληρώσουμε ένα κενό όσον αφορά τα φάρμακα με την παράλληλη εισαγωγή φαρμάκων.

Σχετικά Άρθρα