ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέραν του 90% η πληρότητα στο Μακάριο Νοσοκομείο

12 Απριλίου 2024, 15:51

images

Πέραν του 90% είναι η πληρότητα των θαλάμων του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας αυτή τη στιγμή, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η πληρότητα αγγίζει το 100%.

Όπως ανέφερε ο Δρ Ηλία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τα παιδιά, οδηγώντας τα σε αρκετές περιπτώσεις στη νοσηλεία.

«Η διακίνηση των περιστατικών είναι αυξημένη. Πολλά παιδιά παίρνουν εξιτήριο και άλλα τόσα έρχονται για εισαγωγή. Αυτό που μας απασχολεί είναι ο αυξημένος αριθμός των παιδιών με μικροβιακές πνευμονίες και κυρίως από πνευμονιόκοκκο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η κάλυψη των εμβολίων έναντι του πνευμονιόκοκκου, δεν είναι πλέον τόσο επαρκής, με αποτέλεσμα το μικρόβιο να αναπτύξει ανθεκτικότητα και να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.

«Φαίνεται ότι το εμβόλιο το οποίο είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτά τα στελέχη του πνευμονιόκοκκου με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αύξηση οι σοβαρές μικροβιακές πνευμονίες», τονίζει.

Όπως διευκρίνισε ο γιατρός, αυτή τη στιγμή «δεν νοσηλεύεται κάποιο παιδάκι του οποίου να κινδυνεύει η ζωή του, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σοβαρά περιστατικά».

«Ελπίζουμε ότι με την κυκλοφορία των νέων πιο εμπλουτισμένων εμβολίων, θα μειωθεί η συχνότητα των περιστατικών με σοβαρές μικροβιακές πνευμονίες», σημείωσε.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας

  • Πυρετός που συνήθως είναι ψηλός
  • Έντονος και παραγωγικός βήχας
  • Πλευροδυνία  (όταν βήχει πονάει και το πλευρό)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Αδιαθεσία
  • Κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά)

Ιδιαίτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, είναι τα βρέφη κάτω των δυο μηνών, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα