ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περαιτέρω χαλαρώσεις σε Αυστραλία- Φιλιππίνες

01 Ιουνίου 2020, 14:56

images

Αρκετές πολιτείες της Αυστραλίας χαλάρωσαν περαιτέρω σήμερα τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιτρέποντας στα εστιατόρια να υποδέχονται περισσότερους πελάτες και στα δημόσια αξιοθέατα να ανοίξουν και πάλι.

Η χώρα έχει ανακοινώσει περίπου 7.200 κρούσματα και 103 θανάτους. Καθώς η εμφάνιση νέων κρουσμάτων έχει εν πολλοίς τεθεί υπό έλεγχο, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο τριών φάσεων για την άρση των περισσότερων περιορισμών έως τον Ιούλιο. Στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Νέα Νότια Ουαλία, επιτρέπεται πλέον να κάθονται έως 50 άτομα σε ένα καφέ ή εστιατόρια, ενώ 20 άνθρωποι μπορούν να παρευρεθούν σε μια κηδεία. Τα προηγούμενα όρια ήταν 10 άνθρωποι.

Τα δημόσια αξιοθέατα, όπως γκαλερί τέχνης, μουσεία, βιβλιοθήκες και ζωολογικοί κήποι επίσης επετράπη να ανοίξουν. Αν και οι δημόσιοι χώροι ανοίγουν και πάλι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, οι αρχές έχουν πει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να εισέλθουν σε αυτούς προκειμένου να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Στη Βικτόρια, την πολιτεία που έχει υιοθετήσει την πιο επιφυλακτική προσέγγιση στο άνοιγμα της οικονομίας, σήμερα άρχισαν να επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ.

Ωστόσο, ο αριθμός των θαμώνων περιορίζεται σε 20 άτομα. Η Αυστραλία ελπίζει ότι η άρση των περιορισμών θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αν και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστούν επιπλέον στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, καθώς ένα από τα αυστηρότερα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια lockdowns στον κόσμο χαλάρωσε σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία που έχει πληγεί από τα μέτρα περιορισμού.

Στη Μανίλα επετράπη να αρχίσουν να κυκλοφορούν και πάλι τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα τρένα και τα λεωφορεία, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να σχηματίζουν τεράστιες ουρές για ώρες. Με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επίσημων θανάτων στη Νοτιοανατολική Ασία, οι Φιλιππίνες επέτρεψαν επίσης την επαναλειτουργία ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων, και οι πολίτες μπορούν πλέον να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο, αντίστοιχα με αυτά στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, και πιο αυστηρά από τους περιορισμούς στο αποκορύφωμα της επιδημίας στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο διάσημος εντατικολόγος και διευθυντής του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου Αλμπέρτο Ζανγκρίλο δήλωσε με πεποίθηση χθες στην RAI ότι η Covid-19 στην Ιταλία έχει αποδυναμωθεί και ότι είναι η ώρα να σταματήσει η άχρηστη "τρομοκράτηση" των Ιταλών, προκαλώντας έντονη πολεμική από τις ιταλικές αρχές και τους συναδέλφους του.

"Στην πραγματικότητα, ο ιός δεν υφίσταται πλέον κλινικά στην Ιταλία", δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο γιατρός που στην χώρα του είναι γνωστός ως "ο γιατρός του Μπερλουσκόνι", αφού είναι ο άνθρωπος που παρακολουθεί την πορεία της υγείας του πρώην πρωθυπουργού.

"Τα test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες", είπε. "Είναι η ώρα να σταματήσουν να τρομοκρατούν την χώρα". Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 33.500 θανάτους μέσα σε διάστημα τριών μηνών στην Ιταλία, που έγινε για εβδομάδες το επίκεντρο της νόσου στην Ευρώπη.

Η βόρεια Ιταλία, και ειδικά η Λομβαρδία, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα. "Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει την θέση ότι ο ιός έχει εξαφανισθεί...θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Σάντρα Ζάμπα, υφυπουργός Υγείας. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας Φράνκο Λοκατέλι δήλωσε "προβληματισμένος" από τις δηλώσεις του Ζανγκρίλο.

Χθες, 355 νέα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ιταλία, τα περισσότερα στην Λομβαρδία. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του περίφημου Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Spallazani της Ρώμης, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί στην Ιταλία ή έχει αποδυναμωθεί. Η χώρα προχωρεί σε προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές του Μαίου, επιδιώκοντας να στήσει και πάλι στα πόδια της την οικονομία, και κυρίως τον τομέα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων στις 3 Ιουνίου.

Αλλά, η Ιταλία παραμένει σημαδεμένη και οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων και κρουσμάτων αναλύονται με προσοχή. Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες φάσεις άρσης του αποκλεισμού και καλεί τον πληθυσμό να τηρήσει όσο ποτέ τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μία εφαρμογή στα smartphone αναζήτησης επαφών για να αποφευχθεί νέα αναζωπύρωση της επιδημίας είναι ενεργή σε 20 περιφέρειες της χώρας και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Δεν υπήρξαν τουρίστες που να επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Απρίλιο λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, οδηγώντας τα έσοδα από έναν πολύ βασικό κλάδο της ισπανικής οικονομίας σε μείωση κατά το ήμισυ περίπου τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INE.

Οι τουρίστες δαπάνησαν μόλις 11,7 δισεκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, κατά 48% λιγότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την INE. Η Ισπανία, που επέβαλε lockdown στα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, υποδέχθηκε μόνο 10,58 εκατ. τουρίστες τους τέσσερις αυτούς μήνες, τους μισούς από τους επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί σε πάνω από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη χώρα που υποδέχεται τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στον κόσμο μετά τη Γαλλία.

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 9.035 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 414.878. Το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο πέθαναν από covid-19 άλλοι 162 άνθρωποι, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.855.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα ότι εξετάστηκε και διεγνώσθη θετικός στον νέο κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια βίντεό του που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook.

"Δεν είχα καθόλου συμπτώματα, αλλά αποφάσισα να κάνω το τεστ καθώς προγραμμάτιζα επίσκεψη στην πρώτη γραμμή", σημείωσε ο Πασινιάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι όλη του η οικογένεια έχει προσβληθεί.

Η Αρμενία, μια χώρα με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, έχει καταγράψει 9.402 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορωνοϊού μέχρι σήμερα και 139 θανάτους.

Σχετικά Άρθρα