ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΕΟ: Δεν τηρείται η νομοθεσία για προστασία από σκόνη

25 Απριλίου 2024, 12:46

images

Δεν τηρείται η νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων από τα επεισόδια σκόνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ και παράλληλα καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους με σκοπό των εντοπισμό των εργοδοτών που παραβατουν.

«Για ακόμη μία μέρα γινόμαστε μάρτυρες ψηλής συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα πολύ πέραν των επιτρεπόμενων ορίων σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία. Το φαινόμενο αυτό είναι αισθητό σε όλη την Κύπρο και αυτό εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων που εργάζονται σε ανοικτούς χώρους», αναφέρει η ΠΕΟ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των εργοδοτουμένων τους, όπως προνοεί η νομοθεσία και ο σχετικός κώδικας για την προστασία των εργαζομένων από τα επεισόδια σκόνης

«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι μεγάλη μερίδα εργοδοτών δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας των εργοδοτουμένων τους και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων», προστίθεται.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο τμήμα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως εντείνει τους ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας και εκεί που εντοπίζει παραβιάσεις να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

Επιπλέον, η ΠΕΟ τονίζει την αναγκαιότητα της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις πρόνοιες του κώδικα και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους όπως διεκδικούν το δικαίωμα  για την προστασία της υγείας τους από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια της εργασίας τους. 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα