ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πενιχρές αποζημιώσεις στα θύματα βίαιων εγκλημάτων

22 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Ερωτήματα αναφορικά με τις αποζημιώσεις που καταβάλει το κράτος στα θύματα βίαιων εγκλημάτων, έθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου.

Ο υπουργός απάντησε ότι τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί 48 αιτήσεις για αποζημίωση θυμάτων βίαιων εγκλημάτων, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόλις 2 με το ποσό να ανέρχεται σε €63,4 χιλ.

Σύμφωνα με τον περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμο, τα θύματα συγκεκριμένων βίαιων εγκλημάτων (φόνος, απόπειρα φόνου, βιασμός, απόπειρα βιασμού, βαριά σωματική βλάβη, τραυματισμός, αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας κ.ά.) ή τα εξαρτώμενά τους, δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος, υπό τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, όπως σημειώνει ο βουλευτής, έχει διπλή σημασία, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει το 2017 επιφύλαξη ως προς την εφαρμογή στη χώρα μας του άρθρου 30 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) ως προς την κρατική αποζημίωση θυμάτων βίας κατά γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας που υπέστησαν σοβαρό σωματικό τραυματισμό ή βλάβη στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτου κλήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια για αποζημίωση, τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί  αλλά και το συνολικό κονδύλι που καταβλήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια για αποζημιώσεις.

Υποβλήθηκαν 48 αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόνο 2

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, βάση των αρχείων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί 48 αιτήσεις για αποζημίωση θυμάτων βίαιων εγκλημάτων, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 2 , ενώ 28 απορρίφθηκαν, καθότι όπως σημειώνει, δεν πληρούσαν τις πρόνοιες των περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμων του 1997-2006. Οι υπόλοιπες 18 αιτήσεις, βρίσκονται υπό εξέταση.

Σε ό,τι αφορά τις δύο εγκριθείσες αιτήσεις, στην πρώτη περίπτωση, καταβλήθηκε σύνταξη ανικανότητας στο δικαιούχο πρόσωπο ως θύμα βίαιου εγκλήματος από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας από το 2011 μέχρι το 2017, οπότε και το πρόσωπο απεβίωσε.

Στη δεύτερη περίπτωση, συμπληρώνει ο κ. Παναγιώτου, καταβάλλεται σύνταξη ανικανότητας στο δικαιούχο πρόσωπο ως θύμα βίαιου εγκλήματος από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας από το 2013 μέχρι σήμερα.

Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός, το συνολικό κονδύλι που καταβλήθηκε για το σκοπό αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια ανήλθε στις €63.354.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα