ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πειθαρχικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση στα σώματα ασφαλείας

19 Ιουνίου 2024, 17:35

images

Κανονισμούς για τη μετατροπή του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης στην αστυνομία και την πυροσβεστική σε πειθαρχικό αδίκημα, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σημειώνεται ότι η επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά, κρίνεται σήμερα με βάση τους πειθαρχικούς κανονισμούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ως ανάρμοστη συμπεριφορά, με βάση την εισηγητική έκθεση.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, μετατρέπεται σε διακριτό και συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα, ως ένδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως προστίθεται που θα τιμωρείται με ποινές προστίμου, μέχρι με απομάκρυνση από το αστυνομικό σώμα.

Σφοδρή διαφωνία συντεχνίας Ισότητα

Ο πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέφρασε σφοδρή διαφωνία υποδεικνύοντας πως οι υποθέσεις αυτές, είναι  ποινικές και θα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι θα μπορεί να εξετάζεται η πειθαρχική πτυχή των συγκεκριμένων υποθέσεων, μετά την απόφαση των δικαστηρίων, σημειώνοντας ότι στο ενδεχόμενο που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ανοίγει ένα παραθυράκι για τους δράστες να διαφεύγουν χωρίς νομικές συμπληγάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι Σύνδεσμοι της Αστυνομίας, συμφώνησαν με το σκοπό των κανονισμών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σημείωμα το οποίο απέστειλε στη Βουλή , αναφέρει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση των πειθαρχικών κανονισμών, δεν αποσκοπεί στην κάλυψη οποιουδήποτε νομοθετικού κενού, καθώς η επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά δύναται να κρίνεται σήμερα με βάση τους υφιστάμενους  πειθαρχικούς  κανονισμούς της Αστυνομίας και  της Πυροσβεστικής ως παράνομη άσκηση εξουσίας και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αναφέρει ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση, μετατρέπεται σε διακριτό και συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα και τονίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική.

Ποινικές και πειθαρχικές υποθέσεις κατά αστυνομικών

Ενημερώνει επίσης ότι στην κατηγορία καταγγελιών μελών της Αστυνομίας, εναντίον άλλων μελών για σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση, διερευνάται μια ποινική υπόθεση του 2023 και μια άλλη του 2020 βρίσκεται υπό εκδίκαση.

Για το 2023 διερευνώνται επίσης τέσσερις πειθαρχικές υποθέσεις, εκ των οποίων οι τρεις αφορούν πειθαρχικά αδικήματα και δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Επίσης μία υπόθεση του 2020, βρίσκεται υπό εκδίκαση.

Όσον αφορά την κατηγορία καταγγελιών πολιτών εναντίον μελών της Αστυνομίας, για σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση, αναφέρει ότι για το 2023 καταγράφονται δύο ποινικές υποθέσεις βρίσκονται υπό εκδίκαση και δύο πειθαρχικές υποθέσεις που επίσης βρίσκονται υπό εκδίκαση.

Επίσης πέντε ποινικές υποθέσεις του 2022 βρίσκονται υπό εκδίκαση, όπως επίσης σε μια πειθαρχική υπόθεση της ίδιας χρονιάς επιβλήθηκε ποινή αυστηρής επίπληξης, ενώ άλλες τέσσερις υποθέσεις βρίσκονται ακόμα υπό εκδίκαση.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα