ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πεδίο μάχης για τα εφημερεύοντα ιατρεία

15 Ιουνίου 2022, 13:43

images

Σε πεδίο μάχης εξελίσσονται οι διεργασίες για την εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων από το επόμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς την τελική άποψη των γιατρών.

Ως αντίδραση στην ενέργεια αυτή, οι προσωπικοί γιατροί θα προβούν σε τρίωρη στάση εργασίας αύριο από τις 9 μέχρι τις 12 το μεσημέρι στα κέντρα υγείας, διαμαρτυρόμενοι για  τον τρόπο που συμφωνήθηκε η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, σε παρέμβαση του στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι «γινόμαστε μάρτυρες για μία ακόμη φορά αυτών των λυπηρών γεγονότων. Δεν μπορεί πλέον μία μικρή ομάδα να είναι εμπόδιο στην εξέλιξη στον τομέα της υγείας, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα».

Σημείωσε επίσης ότι η θέση της ΟΣΑΚ είναι να υπάρχουν εφημερεύοντα ιατρεία κάθε βράδυ από τις 8:00 έως τα μεσάνυκτα και αυτά να είναι στα εξωτερικά ιατρεία του ΟΚΥΠΥ, τα οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σε χώρους πολύ προσβάσιμους προς τους ασθενείς.

Ακόμη, για τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών ιατρών δήλωσε ότι θα πρέπει γίνεται στο πλαίσιο των ποιοτικών κριτηρίων του 70-30% που θα εφαρμοστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει παραχωρηθεί επιπρόσθετη αμοιβή  €60  για τους ιατρούς και €30 για τους νοσηλευτές.

«Η θέση της ΟΣΑΚ είναι ότι δεν πρέπει να πληρώνονται πέραν από το χρηματικό ποσό που παίρνουν ήδη», είπε ο κ. Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «το ΓεΣΥ προέβλεπε τις εφημερίες, οι οποίες πρέπει να γίνονται στα πλαίσια της εργασίας των ΠΙ και όχι εθελοντικά».

Αύριο απεργούν οι γιατροί

Ο κ. Μωυσής Λάμπρου, μέλος του κλάδου ιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η απόφαση για την αυριανή απεργία των γιατρών ήταν κοινή.

Διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση για μη συμμετοχή κρατικών λειτουργών στα εφημερεύοντα ιατρεία. Αντιθέτως, θέλαμε να ισχύσει και ως ΠΑΣΥΔΥ είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την ομαλότερη λειτουργία της πρότασης».

Όπως σχολίασε ο κ. Λάμπρου, «αυτό που δημιούργησε αχρείαστη αναστάτωση ήταν η ανακοίνωση από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ της εφαρμογής των εφημεριών χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η δομή. Οι εφημερίες θα γίνουν. Όταν ανακοινώνεται κάτι σχετικό με την υγεία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το οικονομικό θέμα είναι μείζονος σημασίας. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται και το ενδεχόμενο ένταξης ιδιωτών γιατρών στην εφαρμογή αυτή, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ως προς την αρχή για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

3 χρόνια οργάνωσης εφημερευόντων ιατρείων

Ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία θα είναι ένα σε κάθε επαρχία στα κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ.

Επεσήμανε ότι «όταν επιλέξαμε τον ΟΚΥΠΥ να φιλοξενήσει την πρωτοβάθμια υγεία σε αυτές τις εφημερίες, εμείς δεχθήκαμε και παράπονα από τον ιδιωτικό τομέα για την ευνοϊκή διάκριση προς τον ΟΚΥπΥ. Εμείς απαντήσαμε ότι ο ΟΚΥΠΥ έχει κάποια σχετικά πλεονεκτήματα που θα τα αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία του. Θεωρούμε ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο δικαιούχος, οπότε δεν διστάσαμε να επιλέξουμε τον ΟΚΥπΥ».

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Θα προχωρήσουμε κανονικά», πρόσθεσε. Δήλωσε ακόμη ότι «το θέμα με τα εφημερεύοντα κέντρα το συζητούσαμε εδώ και 3 χρόνια και δεχτήκαμε πολλή κριτική. Μιλούσαμε με τους εκπροσώπους των προσωπικών ιατρών, όχι των συντεχνιών του ΟΚΥπΥ».

Αναφορικά με το ωράριο των εφημερευόντων ιατρείων, δήλωσε ότι για τα Σάββατα θα είναι οκτάωρα και για τις Κυριακές και της αργίες θα είναι τετράωρα. Θα το εφαρμόσουν αυτό σεβόμενοι ότι είναι Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να καλύψουν την άμεση ανάγκη που υφίσταται. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι εάν οι γιατροί επιθυμούν να γίνει αυτό σε 24ωρη βάση, «δεν θα πούμε όχι».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μία συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για γενική ενημέρωση σχετικά με τη απόφαση έναρξης λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών  Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι εναντίον των εφημερευόντων ιατρείων. «Από εκεί και πέρα όμως, αυτοί που είναι υπεύθυνοι είχαν την ευθύνη εδώ και τρία χρόνια να τα οργανώσουν. Έπρεπε να τα οργανώσουν στην βάση ενός δομημένου παραγωγικού διαλόγου ώστε να διασφαλίζεται η  ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς», είπε.

Διευκρίνισε  ότι «στις πόλεις έχουμε εφημερεύοντα και στις αγροτικές περιοχές όχι»,  αναφέροντας ότι «οι ασθένειες δεν είναι αλά καρτ που εμφανίζονται, δεν έχουν ωράριο, δεν είναι από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 7 την Κυριακή».

Σημείωσε  ότι οι αποφάσεις για συμφωνίες λήφθηκαν χωρίς τους γιατρούς. «Τους έχουμε καλέσει από τις 23 Μαρτίου, έχουν γίνει μόνο δύο συναντήσεις,  αναγκάστηκε ο Υπουργός να μας καλέσει αλλά δεν έγινε συζήτηση γιατί δεν  υπήρχε πρόταση. Τους παρακαλούσαμε να μας δώσουν πρόταση, τι σκέφτονται  να κάνουν ώστε να μπορούμε κι εμείς να υποβάλουμε απόψεις. Την πρόταση  μας την έδωσαν πριν οκτώ ημέρες. Γράψαμε στον ΟΚΥπΥ ότι διαφωνούμε αλλά  πήγαν και συμφώνησαν», πρόσθεσε.

Δεν  μπορεί αυτό το πράγμα να συμβαίνει τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του  ΓεΣΥ, συνέχισε, που η βασική του φιλοσοφία είναι ισότητα και καθολική  πρόσβαση στην υγεία και παραβιάζεται τώρα με την συμφωνία των δύο οργανισμών για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα