ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΥΚΙ: Εξαντλητικά ωράρια εργασίας ιατρών στο ΤΑΕΠ Πάφου

09 Ιουνίου 2023, 16:58

images

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας ιατρών στο ΤΑΕΠ Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς καταδικάζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), λόγω παρατεταμένης υποστελέχωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΑΣΥΚΙ καταδικάζει απερίφραστα την εργασία Ιατρών 36ώρων (τρία 12ώρα σε σύστημα βάρδιας) σε διάστημα τριών ημερών (72ωρών) στο ΤΑΕΠ Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς.

«Αυτό ξεπερνά κάθε όριο ασφάλειας και ποιότητας. Οι ευθύνες του εργοδότη είναι βαρύτατες», υπογραμμίζει.

Με αφορμή την επίσκεψη του διευθυντή του ΤΑΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βέρνης της Ελβετίας χθες και σήμερα στα ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι παρόλο που ο ΟΚΥπΥ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς τον ειδικό εμπειρογνώμονα για την εν λόγω υπέρβαση κατά την επίσκεψη του, ωστόσο δεν το έπραξε.

Πάνω από ένα χρόνο «φωνάζουν» για θέμα υποστελέχωσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, επικρατεί σοβαρότατη υποστελέχωση στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου για πάνω από ένα έτος με τον ΟΚΥπΥ να προβάλει το επιχείρημα ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του, από τους 12 ιατρούς που στελέχωναν κάποτε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου σήμερα εργάζονται μόνο 8.

Από την πλευρά της η Υπεύθυνη του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, Δρ Νεοφύτα Χρυσάνθου, ανέφερε πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ωστόσο ένας ιατρός στη βάρδια είναι ανθρωπίνως δύσκολο να διαχειριστεί την άφιξη στις Πρώτες Βοήθειες δύο περιστατικών. Υπάρχει, είπε, «περίπτωση να χάσουμε ασθενή».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου.

Η υπουργός υγείας, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι γύρω στους δέκα γιατρούς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να εργαστούν στο ΤΑΕΠ Πάφου.

Σύμφωνα με την ίδια, «όχι μόνο υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και καθημερινή πίεση προς τον ΟΚΥπΥ για να επισπευσθούν οι προσπάθειες αυτές για να επιλυθούν προβλήματα τα οποία διαχρονικά έχουν στοιβαχτεί».

Η κ. Κανάρη δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρη Κούμα, ώστε να δείξουν κάποια κατανόηση στις προσπάθειες της υπουργού εδώ και ενάμισι μήνα που έχει αναλάβει αυτό το έργο.

Πέραν από τις προσλήψεις, πρόσθεσε ότι υπάρχει και θέμα οργάνωσης εντός των ΤΑΕΠ και θέμα καλύτερης διαχείρισης για το ποιοι καταλήγουν στα ΤΑΕΠ.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα