ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΥΚΑΦ: Πρώτος σε συχνότητα ο καρκίνος του προστάτη

31 Οκτωβρίου 2022, 20:14

images

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη καθώς επίσης και ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο οποίος αφιερώνει τη δράση του στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης του καρκίνου στους άνδρες και τους καλεί να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας τις βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας Κύπρου, το 2019 καταγράφηκαν 513 νέα περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65 με 74 ετών.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ με εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους αυτών των καρκίνων που αντιμετωπίζει ο αντρικός πληθυσμός.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κυπριακής Ουρολογικής Εταιρείας και της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά του στάδια, αναφέρεται, δεν εμφανίζει συμπτώματα, και η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία και καλή πρόγνωση της νόσου, διότι αυτή συνήθως αναπτύσσεται αργά.

Επισημαίνεται ότι η προληπτική εξέταση σε ουρολόγο ετησίως είναι απαραίτητη, καθώς 1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Τονίζεται ότι οι άντρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ οι άντρες που πληρούν παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις από την ηλικία 40 με 45 ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και κληρονομικότητα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος (PSA – ειδικό προστατικό αντιγόνο) και δακτυλική εξέταση του προστάτη, για την ψηλάφηση του αδένα.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι προβλήματα κατά την ούρηση όπως αργή ή αδύναμη ροή των ούρων, συχνοουρία ή νυκτουρία, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται σε αγόρια και άνδρες από την ηλικία των 15 μέχρι και 40 ετών. Είναι μια ιάσιμη μορφή καρκίνου με ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου Κύπρου το 2019 καταγράφηκαν 40 νέα περιστατικά.

Η αυτοεξέταση των όρχεων μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και συστήνεται όπως γίνεται μια φορά το μήνα από τους νεαρότερους σε ηλικία άνδρες. Καταλληλότερη ώρα για αυτοεξέταση είναι μετά από ένα ζεστό ντους, όταν το δέρμα του όσχεου είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα.

Τα κυριότερα συμπτώματα για τον καρκίνο των όρχεων περιλαμβάνουν ανώδυνη διόγκωση ή οίδημα όρχεος, πόνος, δυσφορία ή αίσθημα μουδιάσματος, μικρό ψηλαφητό ογκίδιο μεγέθους κόκκου ρυζιού ή μπιζελιού, πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο, ευαισθησία ή πόνος στους μαστούς.

Σημειώνεται ότι οι γενικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων είναι η υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου» που περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος, την υγιή δίαιτα, τη φυσική δραστηριότητα και τη διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

Για περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org

Σχετικά Άρθρα