ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΥΔΥ: Ανάγκη εκσυγχρονισμού νομοθεσίας για νοσηλεία ψυχικά ασθενών

10 Οκτωβρίου 2023, 06:35

images

Υπάρχει άμεση ανάγκη του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

Η Κύπρος του σήμερα, επισημαίνεται, "βρίσκεται αντιμέτωπη με την καθημερινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων". Προστίθεται ότι "η πανδημία του covid-19 οδήγησε στη ραγδαία αύξηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, με αποτέλεσμα την υπερπληρότητα του μοναδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Κύπρο, σε ποσοστό πέραν του 145%".

Υπογραμμίζεται ότι "για την αντιμετώπιση της προαναφερομένης υπερπληρότητας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή λύσεις οι οποίες στερούν από τους ψυχικά ασθενείς τον ζωτικό τους χώρο". Συγκεκριμένα, αναφέρεται, "θάλαμοι των 20 κλινών έχουν μετατραπεί σε θαλάμους των 30 κλινών, με αποτέλεσμα την παρουσίαση του φαινομένου της «σαρδελοποίησης», με συνεπακόλουθη αύξηση των επιθετικών συμπεριφορών".

"Οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, η απουσία κοινωνικού λειτουργού, η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αποτελούν ορισμένα από τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας", σημειώνει το δελτίο Τύπου.

Ακόμη, αναφέρει ότι "από το 2000 έχουν αρχίσει τα σχέδια για την ανέγερση νέου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, με την Α΄ Φάση να ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2024". Ωστόσο, όπως σημειώνει, "εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η Β΄ Φάση".

Τονίζεται ότι "η άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών κρίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική".

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ "καθημερινά ζητά την παρέμβαση της πολιτείας (είτε με επιστολές, είτε μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ), για άμεση λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, διασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας".

Σχετικά Άρθρα