ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΙΝ: Προϋπόθεση η συγκατάθεση μας για Β’ φάση ΓεΣΥ

20 Νοεμβρίου 2019, 12:02

images

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος με το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ξεχωριστά είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και του οργανισμό ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ), στη βάση ενός κοινού μνημονίου συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ δρ Σάββας Καδής με δηλώσεις του στο YgeiaWatch και αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος εξήγγειλε την έναρξη διαλόγου με τις ιδιωτικές κλινικές, σημείωσε ότι μία εξέλιξη θα είναι εφικτή εάν και εφόσον προηγηθεί η συνομολόγηση σχετικού μνημονίου.

«Αυτή την στιγμή ο ΠΑΣΙΝ περιμένει από τον ΟΑΥ την επίσημη τοποθέτησή του. Μας έχει ενημερώσει ότι θα μας στείλουν ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι βασικές γραμμές στη βάση της συνεργασίας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και του ΟΑΥ. Τότε μόνο θα δώσει ο σύνδεσμος τη συγκατάθεση του» τόνισε ο κ. Καδής.  

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζει τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας τους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «εφόσον ο υπουργός υγείας είπε ότι σε δύο βδομάδες θα ξεκινήσει ο διάλογος, θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση του ΟΑΥ θα μας ικανοποιεί».

Ο κ. Καδής εξέφρασε την επιθυμία του για μια θετική κατάληξη αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας τονίζοντας ότι ο ΠΑΣΙΝ επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για τα δύο μέρη.

Οι αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο χωριστός διάλογος θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες στη συμφωνία ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ ενώ με τις ξεχωριστές διαβουλεύσεις θα κριθούν τα επιμέρους ζητήματα, παρατήρησε ο κ. Καδής και πρόσθεσε:

«Οι χωριστές διαβουλεύσεις με κάθε νοσηλευτήριο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση λόγω του ότι κάθε κλινική έχει τις δικές της θέσεις, ιδιαιτερότητες, τη δική της εξειδίκευση και το δικό της προϋπολογισμό».

Επισήμανε ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις που σχηματίστηκαν κατά τις άτυπες συναντήσεις είναι θετικές. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει το τελικό έγγραφο στα χέρι μας δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε οτιδήποτε».

Σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Καδής σημείωσε ότι «εκκρεμούν κάποια σημεία στα οποία δεν συμφωνήσαμε από τις μέχρι τώρα άτυπές μας συναντήσεις με τον οργανισμό, τα οποία είναι κομβικής σημασίας».

«Εάν δεν πετύχουμε συμφωνία σε αυτά τα κομβικά σημεία εγώ προσωπικά δεν θα δώσω την συγκατάθεσή μου για συμφωνία στο γενικό πλαίσιο συνεργασίας με τον οργανισμό», τόνισε με έμφαση.

Συμφώνα με τον κ. Καδή υπάρχει προσυνεννόηση στον ΠΑΣΙΝ μόλις έχουν την επίσημη τοποθέτηση του ΟΑΥ να συγκληθεί η κεντρική επιτροπή της οργάνωσης για να συζητηθεί πρόταση του ΟΑΥ.

Τα μέλη του ΠΑΣΙΝ αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 40 κάτι που φανερώνει την σημαντικότητα της συγκατάθεσης του συνδέσμου για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και συνεπώς στην καθολική επιτυχημένη εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα