ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρέμβαση ΠτΔ για γάμους ατόμων κάτω των 18 ετών  

23 Δεκεμβρίου 2022, 10:52

images

Την επανεξέταση νόμου που αφορά την ακύρωση γάμων ατόμων κάτω των 18 ετών ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο ΠτΔ αναπέμπει τον «περί Γάμου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022», τονίζοντας ότι οι διατάξεις παραβιάζουν το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής όπως αυτό κατοχυρώνεται, καθώς επίσης και το δικαίωμα του γάμου και της ίδρυσης οικογένειας.

Με βάση άρθρα που διαγράφηκαν από τον νόμο, αν πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του είχε συνάψει γάμο, ο τελευταίος ήταν ακυρώσιμος και όχι άκυρος. Ως εκ τούτου, η αναδρομική ισχύς του νόμου θα καταστήσει άκυρους τους μέχρι πρότινος ακυρώσιμους γάμους, που τελέστηκαν από άτομο το οποίο δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Ο ΠτΔ, συμπεραίνει πως καθίσταται σαφές ότι, αν οι γάμοι ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας των, θεωρούνται αναδρομικά άκυροι καταστρατηγείται το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή ως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 15 του Συντάγματος, το δικαίωμα του γάμου και της ίδρυσης οικογένειας ως τούτο προστατεύεται από το Άρθρο 22 του Συντάγματος και μάλιστα χωρίς να παρέχεται καμία αιτιολογία ως προς την πιεστική κοινωνική ανάγκη που επιβάλλει τον περιορισμό των προμνησθέντων συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Σημειώνει ότι ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής περιέχει σε κάποιο βαθμό το δικαίωμα σε έναν άνθρωπο να δημιουργεί και να αναπτύσσει σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Περαιτέρω, το δικαίωμα ιδρύσεως οικογένειας έχει χαρακτηρισθεί ως «απόλυτο δικαίωμα». Συνακόλουθα, η σύναψη γάμου και η ίδρυση οικογένειας θεμελιώνουν ένα status negativus, δηλαδή αξίωση για αποχή της κρατικής εξουσίας, υπέρ του ατόμου και κατά της κρατικής εξουσίας η οποία υποχρεούται να απέχει από κάθε σχετική παρενόχληση ή παρεμπόδιση.

Όπως αναφέρει, έχει κατ' επανάληψη τονιστεί σε αρκετές αναφορές του ΠτΔ ότι οι περιορισμοί στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου κρίνονται πάντα αυστηρά. 

Επιπρόσθετα, η αναπομπή του εν λόγω νόμου, αφορά την επανεξέταση διατάξεων σχετικά με τους γάμους για τους οποίους έχει καταχωρηθεί αγωγή για ακύρωσή τους πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του εν λόγω νόμου, των οποίων η ακροαματική διαδικασία έχει αρχίσει με την κατάθεση μαρτύρων».

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο ΠτΔ, η εν λόγω διάταξη συγκρούεται με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΠτΔ καλεί την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να ακούσει σχετικά με την παρούσα αναπομπή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα